full screen background image

Zona Metropolitană Suceava, proiecte de peste 650 de milioane de euro

harta Zona Metropolitana     Proiectele Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară “Zona metropolitană” Suceava, respectiv cele în care sunt includ pe cele 14 unităţi administrativ-teritoriale, se ridică  la  circa 352 de milioane de euro, anunţă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, preşedinte al aceste structuri.

Pe de altă parte, în conformitate cu Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Suceava în intervalul 2014-2020, valoarea proiectelor individuale ale autorităţilor locale componente, dar şi cea a celor în care sunt implicate câte două unităţi administrativ-teritoriale vecine, urmâreşte atragerea de aproape 300 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Lungu: “Valoarea totală a proiectelor pregătite pentru perioada 2014-2020 este de 652 de milioane de lei. Este o strategie corect făcută, iar municipiul Suceava are prinse în aceasta a o serie de proiecte care deja, astăzi, sunt în curs de derulare. Vreau să subliniez că această strategie nu este o utopie, ci o realitate”.

Pe lista proiectelor prioritate pentru programarea europeană 2014-2020, judeţul şi municipiul Suceava figurează cu implementarea unui  sistem ecologic de transport public în Zona Metropolitană Suceava, cât şi de amenajarea, în mai multe localităţi din această zonă, a unor parcuri fotovoltaice pentru asigurarea producerii de energie regenerabilă, proiecte de 388,5 de milioane de euro.

În curs de derulare se află proiectul de reabilitare a  10 străzi, pasajului CFR şi Podului de peste râul Suceava, ambele din cartierul Iţcani, cu 8 milioane de euro, cât şi proiectul de modernizare a zonei centrale municipiului Suceava, în prezent în procedură de licitaţie pentru desemnarea constructorului.

Tot pe cale de fi materializat este proiectul de reabilitarea a sistemului de iluminat public, cu fonduri elveţiene, de 4 milioane de euro, dar şi cel de finalizare a modernizării unor unităţi de învăţământ de pe raza reşedinţei de judeţ, cu o valoare tot de 4 milioane de euro.

Primăria Suceava figurează în Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane cu proiectele de reabilitare a Gării Iţcani, amenajarea unui sediu de teatru şi filarmonică la Centrul Cultural “Bucovina”,   extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, modernizarea Patinoarului arficial etc.

comments

comments