full screen background image

Peste 8.500 de articole pirotehnice confiscate de poliţişti din Bazarul Sucevei

petarde     În perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, poliţiştii suceveni desfăşoară mai multe acţiuni specifice pe linia respectării legislaţiei în privinţa utilizării şi deţinerii de materiale pirotehnice, precum şi cu privire la legalitatea desfăşurării actelor de comerţ cu astfel de produse în contextul activităţilor economice specifice legate de perioada Sărbătorilor de iarnă.

Pe 11 decembrie, poliţiştii Serviciului arme, explozivi, substanţe periculoase din cadrul I.P.J. Suceava au efectuat un control la o societate comercială din Suceava, situată în Bazarul Suceava și administrată de un bărbat de 51 ani, din municipiul Suceava, ocazie cu care în spaţiul de depozitare avizat de ITM Suceava numai pentru articole pirotehnice de categoria I,  au fost identificate 8.555  de petarde categoria II și III, contrar prevederilor legale în domeniu.

Articolele pirotehnice, în valoare de circa 750 de lei, au fost indisponibilizate, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului articolelor pirotehnice conform Legii nr.126/2005 republicată.

Poliţiştii reamintesc faptul că persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum si persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

De asemenea, poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.( art.37 din Legea 126/1995 republicata)

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

comments

comments