full screen background image

10 decembrie – “Zâmbete, fulgi de nea și… relaxare”

doza de educatie     Bine v-am regăsit, dragii mei!

Astăzi, sunt plină de energie. Pozitivă. Căci, m-am încărcat de ea din plin, în ultimele două zile. Invitația la a îmbrățișa și a vă lăsa îmbrățișați a avut ecou. Căci, multe dintre persoanele pe care le-am întâlnit de curând m-au îmbrățișat, iar asta nu a făcut decât să mă bucure. Chiar dacă gestul nu a durat de fiecare dată minim 20 de secunde, cum recomandau cercetătorii. În același timp, m-a făcut să gândesc că poate mulți dintre noi avem nevoie de îmbrățișări, conștienți sau nu fiind de stresul la care ne supunem sau suntem supuși zilnic.

Stres care poate fi benefic, atunci când induce starea de alertă și ne ajută să depășim situații dificile. Dar poate face și mult rău, mai ales dacă suntem nevoiți să-l suportăm continuu și nu avem la îndemână strategii pentru a-l combate… Dar nu e cazul consumatorilor de doze de educație!

Căci, astăzi, m-am gândit că n-ar fi rău, să vă mai sugerez câteva modalități la îndemână de destresare. La fel de plăcute și facile cred, ca și îmbrățișările. Și de recomandat și celor mai mici. Care pot fi uneori la fel de stresați, sau poate chiar mai mult decât oamenii mari.

O primă recomandare este zâmbetul. Chiar dacă uneori ne poate fi destul de greu să o facem, o mimică zâmbitoare transmite centrilor nervoși ai creierului un mesaj pozitiv ce stimulează imediat producția hormonilor responsabili cu buna dispoziție și relaxarea. O puteți face la volan, acasă și chiar la serviciu. Ce-i drept, nu în fața șefului, în momentele în care se dovedește mai stresat decât dumneavoastră. Căci, s-ar putea ca reacția acestuia la zâmbetul dumneavoastră să aibă urmări pe termen lung. Atât de lung încât să fiți nevoiți să zâmbiți o lună întreagă pentru a vă trece de stres…

O a doua sugestie este să căutați modele repetitive pe care să le priviți. Spiralele sau valurile oceanului sunt recomandarea specialiștilor. Dacă reușiți să găsiți spirale cu ușurință, ce-i drept, s-ar putea să fie mai greu cu valurile oceanului. Doar dacă șeful nu a atins maximum de relaxare și v-a oferit o primă consistentă pentru a vă petrece sărbătorile pe malul Atlanticului. E drept că puteți găsi și spirale și valuri pe internet. Dar eu vă sugerez o variantă mult mai la îndemână. Cel puțin în această perioadă, în care iarna e darnică. Căci, fulgii de zăpadă pot fi o variantă mult mai ieftină și mai sănătoasă de a vă destresa. Dacă vă puteți face timp ca, circa 20 de minute pe zi, să priviți fulgii de zăpadă, atunci aveți asigurată instalarea unei profunde stări de relaxare… S-ar putea să fie greu să ne sincronizăm timpul liber cu dărnicia iernii. Dar ce nu face omul pentru a scăpa de stres?!…

Iar dacă adulții vor fi mai puțin stresați, atunci cu siguranță le va fi mai bine copiilor.

În concluzie, indiferent de varianta pe care o alegeți – îmbrățișări, zâmbete sau privitul fulgilor de zăpadă – aveți toate șansele să aveți sărbători mai relaxate!… Era să uit! Puteți adăuga pe listă încă ceva… o doză de educație. Zilnic.

0:00

comments

comments