full screen background image

Republica Moldova: Socialiștii au contestat rezultatele alegerilor

referendum     Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională rezultatele alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie și a cerut repetarea scrutinului, informează mass-media de la Chișinău.

Socialiștii, care au obținut cele mai multe mandate în noul parlament (25), susțin că, în cadrul alegerilor de la 30 noiembrie, actuala guvernare a împiedicat să voteze, prin proasta organizare a scrutinului, mai multe sute de mii de cetățeni moldoveni aflați în Rusia, dar și în Uniunea Europeană și Statele Unite. În comunicatul său oficial dat publicității cu privire la acest subiect, PSRM susține de asemenea că guvernul de la Chișinău a lăsat fără posibilitatea de a vota un număr de 150.000 de moldoveni care au încă pașapoarte de tip sovietic.

Socialiștii consideră că, în aceste condiții, alegerile parlamentare de la 30 noiembrie ”nu pot fi calificate drept democratice și libere”.

De subliniat că observatorii internaționali care au monitorizat alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova au apreciat că scrutinul s-a derulat într-un context democratic, liber și fără abateri grave.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie, partidele proeuropene — Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) — vor deține împreună 55 de mandate în noul legislativ cu 101 de locuri, putând astfel forma o majoritate parlamentară care să le permită votarea unui guvern proeuropean.

Ele au anunțat deja că au convenit asupra creării unei coaliții majoritare și speră ca aceasta să fie creată până la prima ședință a parlamentului, care ar urma să fie convocată în a doua jumătate a lunii decembrie.

comments

comments