full screen background image

8 decembrie – “Decembrie… stres… îmbrățișări”

doza de educatie    Bine v-am regăsit, dragii mei!

Mă gândeam, zilele trecute, că luna în care ne aflăm este una dintre cele pe care le îndrăgesc cei mai mulți dintre noi. Nu știu dacă s-a făcut vreun studiu în acest sens – deși înclin să cred că da, la câte studii se fac în ziua de azi – dar indiferent de vârstă, majoritatea iubim luna decembrie. Pentru că aduce zăpadă, cadouri, petreceri, colinde, brad împodobit, musafiri, vacanță… și multe altele. Cu toate aceste multe lucruri bune sau tocmai pentru că sunt multe aceste lucruri, n-ar fi rău să luăm în calcul și stresul pe care îl implică. Căci, poate fi pe de altă parte un stres… și zăpada și goana după cadouri, organizarea unei petreceri, sau ornarea pomului, musafirii și uneori chiar și vacanța.

Ei, dar la câte lucruri sunt de făcut în luna decembrie, cine mai are timp să se gândească la stres sau la modul în care ar putea scăpa de el. Și, chiar dacă ne-am dori să combatem stresul, ne gândim că sigur e consum suplimentar de timp și energie, ceea ce ar putea ajuta.

Tocmai din acest motiv, m-am gândit că n-ar fi rău să vă vând un pont. E ieftin: timp cât să consumi o doză de educație. Aflați că cea mai ieftină și la îndemână soluție împotriva stresului este o îmbrățișare. E drept că pentru eficiență ar trebui să dureze minim 20 de secunde, dacă e să dăm crezare cercetătorilor. Și ar trebui să o primești nicidecum de la vecinul de bloc cu care tocmai te-ai certat din cauza locurilor de parcare ce s-au împuținat din cauza zăpezii. Ci de la cineva drag, bineînțeles cunoscut. Îmbrățișările necunoscuților ne pot face în schimb mai mult rău. Căci, altfel ,cred s-ar fi gândit deja cineva să facă un buisness din efectul terapeutic al îmbrățișărilor, oferindu-se contra-cost celor ce vor să se trateze îmbrățișând sau lăsându-se îmbrățișați. Căci, se spune că o îmbrățișare călduroasă îți prelungește viața cu o zi. Și cine nu-și dorește longevitatea?…

Lista efectelor benefice ale unei îmbrățișări este foarte lungă, indiferent de vârstă, credeți-mă! Începând cu scăderea tensiunii arteriale și încheind cu reglarea producției de hemoglobină. Ca să nu mai zic de favorizarea altruismului și creșterea încrederii.

Dar, pentru că pe mulți dintre noi ne interesează mai ales viitorul, iar când spun viitor, mă referer în principal la copii, e bine de știut că ele, îmbrățișările, oferite de către părinți copiilor în mod constant, îi ajută în planul dezvoltării emoționale. Mai mult decât ne închipuim! Sunt cele care îi fac să se simtă o dată în plus iubiți, ajutându-i să se dezvolte și să devină adulți siguri pe ei, cu mai mult curaj.

Și e atât de simplu să dăruim îmbrățișări! Mai ales că sunt cei pe care îi iubim! Iar luna decembrie chiar poate fi o lună a îmbrățișărilor și nu doar a cadourilor! Și-n felul acesta deși dăruim, (cadouri și îmbrățișări) suntem și noi foarte câștigați, chiar în
momentul în care am oferit.

Nu-mi rămâne decât să vă îndemn pe final să îmbrățișați cât mai des oameni dragi, propriii dumneavoastră copii, tratându-vă și tratându-i și pe ceilalți. De multe. Așa cum își propune și doza de educație.

0:00

comments

comments