full screen background image

Mircea Snegur, la VIVA FM: “Republica Moldova va merge înainte, spre un viitor european”

Mircea Snegur     Mircea Snegur, un simbol al Republicii Moldova, cel care a susţinut  proclamarea independenţei Republicii, a comentat, pentru Radio VIVA FM, alegerile parlamentare care au avut loc duminică.

“Îmi permiteţi, mai întâi, sa felicit toţi românii, cu prilejul marii sărbători de astăzi, Ziua Naţională a României, sărbătoare care vine imediat după alegerile parlamentare care au avut loc, ieri, în Republica Moldova. Comentariul meu este unul optimist. Totuşi, mă aşteptam ca forţele pro-europene să obţină mai multe mandate. În tot cazul, la ora actuală, ei deţin 54 de mandate din 101, astfel având majoritatea şi păstrând, în fond, configuraţia Parlamentului moldovean. Republica Moldova va merge înainte, spre un viitor european.”

Întrebat dacă e posibil ca votul din diaspora să modifice ceva în rezultatul final, Snegur a spus: “Eu sper ca diaspora occidentală, cu excepţia celei din Federaţia Rusă, va aduce un plus partidelor democratice.”

Mircea Snegur a fost primul președinte al Republicii Moldova, în perioada 1990-1997.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au obţinut 21,7% şi, respectiv, 19% din voturi, clasându-se pe primele poziţii la scrutinul parlamentar de duminică din Republica Moldova, după numărarea a 80,1% din voturi.

De asemenea, Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 18%, fiind urmat de Partidul Democrat (PD), cu 15,9% din voturi, Partidul Liberal – 9,1% şi Partidul Comunist Reformator – 5,06% din voturi, anunţă Comisia Electorală Centrală.

După anunţarea rezultatelor parţiale, liderul PLDM, Vlad Filat a îndemnat cetăţenii să-şi păstreze calmul, subliniind că Republica Moldova va fi un stat stabil.

“Vreau să le mulţumesc alegătorilor pentru rezistenţă. Rog cetăţenii să rămână încrezători. Totul va fi bine. Vom discuta în mod responsabil cu cei care vor fi în noul Parlament, pentru ca în R.Moldova să existe stabilitate, să fie păstrată suveranitatea, fără embargouri şi presiuni”, a declarat Filat.

În total, peste 55,86% dintre alegătorii moldoveni au votat până la ora 21.00, adică 1 565 591 din alegătorii înscrişi în listele de bază.

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24 la sută din procesele verbale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se menţine pe primul loc cu 21,34 la sută, dar pierde un mandat, care revine Partidului Liberal-Democrat, clasat pe locul al doilea, cu 19,46 la sută din voturi.

Comisia Electorală Centrală a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că 11 la sută dintre circumscripţii nu au introdus încă datele în sistem.

comments

comments