full screen background image

Inspectorii de muncă au depistat 160 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată

Romeo Butnariu seful ITM Suceava     În luna octombrie, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a avut ca obiectiv principal realizarea “Programului de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă pe anul 2014”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii 108/1999 republicată, a Legii 53/2003 republicată şi a Legii 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada mai sus menţionată, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 385 de controale, din care 331 în domeniul relaţiilor de muncă şi 54 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate un număr de 136 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 219.500 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat 331 de controale.

În urma controalelor efectuate, s-au aplicat un număr de 76 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 208.500 de lei.

De asemenea, au fost depistate un număr de 160 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 9 persoane a căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, 136 de persoane a căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal şi 15 persoane fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 9 angajatori.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 140.000 de lei.

Principalele deficienţe constatate, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au făcut de 54 controale, în urma cărora s-au aplicat 60 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.000 de lei.

Deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au constat în: lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă; neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa evaluării riscurilor; plan de prevenire şi protecţie lipsă sau incomplet; neistruirea celor desemnaţi să acorde primul ajutor.

În luna octombrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 10 evenimente.

Romeo Butnariu, Inspector Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, a mai declarat că, în cursul lunii amintite, la instituţia pe care o conduce au fost înregistrate 122 de petiţii, din care 107 au fost soluţionate, 15 contracte colective de muncă şi acte adiţionale, acordându-se şi 87 de consultanţe, legate de contractele colective de muncă.

Butnariu a mai precizat că, în urma interogării registrului general de evidenţă a salariaţilorm s-a constatat faptul căm la data de 2 noiembrie 2014, figurează ca fiind înregistrate un număr de 113.988 de contracte individuale de muncă active din care 105.427 pe durată nedeterminată şi 8.561 pe durată determinată.

comments

comments