full screen background image

Bani europeni pentru două tronsoane de autostradă din România

autostrada     Comisia Europeana va acoperi costurile de construcție a două tronsoane de autostradă din România, finanțate inițial de statul român prin împrumuturi bancare, a anunțat Reprezentanța CE la București.

Astfel, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte, iar decizia a fost semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

În urma acestei decizii, nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea autostrăzilor din România ajunge la 439 milioane de euro.

Autostrada Arad-Timișoara și varianta de ocolire a municipiului Constanța la nivel de autostradă au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeană și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Comisia Europeana a aprobat cererea Romaniei de a finanța din Fondul de coeziune și partea de investiție care fusese acoperită inițial din împrumuturi.

Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit național brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii. Acesta vizeaza reducerea disparităților economice și sociale și promovarea dezvoltarii durabile. Printre prioritățile Fondului de coeziune se află dezvoltarea rețelei transeuropene de transport.

comments

comments