full screen background image

Guvernul a aprobat normele de aplicare a Programului “Prima mașină”

masini     Guvernul a adoptat în ședința de marți o hotărâre pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanței de Urgență privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

“Programul ‘Prima mașină’ este în parametri anunțați, (…) perioada de creditare este de 5 ani, limita — 50.000 de lei plus TVA”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.

Programul ‘Prima mașină’ a fost aprobat de Guvern în ședința din 15 octombrie.

Statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care îl vor putea accesa persoanele fizice, în special tinerii între 18 și 35 de ani, pentru achiziția unei mașini noi.

Prin autoturism nou în sensul programului se înțelege orice autovehicul produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import care nu a mai fost deținut în proprietate de către o altă persoană conform cărții de identitate a autoturismului și care îndeplinește cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, achiziționat de la un comerciant din România care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor noi și al cărui preț de achiziție nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Beneficiarul programului este persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deținut în proprietate un alt autoturism nou; îndeplinește condițiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență; nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul general consolidat și nu înregistrează restanțe la plata altor credite bancare.

Prin acest program persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism.

Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unui autoturism nou în cadrul programului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar