full screen background image

Aparatura electronică trebuie să fie inscripționată cu marcajul CE

electrocasnice 2     Consumatorii trebuie să verifice cu atenție specificațiile tehnice, precum și existența marcajului CE, atunci când doresc să achiziționeze aparatură electrocasnică sau electronică, atrage atenția Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, într-un comunicat de presă, transmis, marți, AGERPRES.

Avertismentul vine ca urmare a unor controale în urma cărora inspectorii Autorității au constatat că există în uz echipamente electrice care nu respectă cerințele europene de compatibilitate electromagnetică și provoacă perturbații asupra comunicațiilor electronice (servicii de telefonie, internet sau televiziune).

Acțiunea de control a ANCOM a fost inițiată în urma sesizării primite din partea unui furnizor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale din comuna Timișești, județul Neamț, care a reclamat perturbații ale rețelei de comunicații pe care o deține. Pe baza măsurătorii efectuate de inspectorii ANCOM și a verificărilor tehnice realizate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică ICMET de la Craiova, s-a demonstrat că perturbațiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu LED montate în sistemul de iluminat public.

“Corpurile de iluminat nu respectau cerințele europene de compatibilitate electromagnetică, iar perturbațiile electromagnetice generate de rețeaua de iluminat public depășeau limitele maxime în vigoare și afectau astfel buna funcționare a rețelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale’, se arată în comunicatul citat.

În acest context, Autoritatea a solicitat Primăriei Timișești scoaterea din uz a lămpilor neconforme cu normele europene, iar, pe de altă parte, a sancționat importatorul echipamentelor cu amendă în valoare de 10.000 de lei și i-a solicitat acestuia lista de clienți pentru a-i notifica referitor la perturbațiile electromagnetice generate de aceste echipamente, astfel încât acestea să fie retrase din uz în cel mai scurt timp.

Conform sursei citate, prezența marcajului CE pe echipamente este o indicație prin care se arată că acestea îndeplinesc cerințele tehnice necesare pentru a fi comercializate oriunde în Spațiul Economic European — EEA (statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein), precum și în Turcia.

Marcajul se aplică și produselor fabricate în țări terțe și care sunt comercializate în Spațiul Economic European. Comercializarea în cadrul Uniunii Europene a echipamentelor care pot genera perturbații electromagnetice sau care pot fi afectate de astfel de perturbații este reglementată de Directiva 2004/108/CE, transpusă în legislația din România, prin Hotărârea Guvernului nr. 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetică.

comments

comments




Leave a Reply

avatar