full screen background image

Consulatul General al Ucrainei la Suceava se închide din lipsă de fonduri

sinescu boeciko     Consulatul General al Ucrainei la Suceava se închide din lipsă de fonduri, activitatea consulară fiind asigurată în continuare la Ambasada Ucrainei din Bucureşti.

Într-o conferință de presă comună cu prefectul Florin Sinescu, consulul general Vasyli  Boeciko a precizat, marţi,  că activitatea mai multor misiuni consulare din lume a fost redusă din același motiv.

El a adăugat că acest consulat ar putea fi redeschis atunci când se va putea asigura finanţarea şi dacă va exista o necesitate în zonă.

Boeciko: “Am emoţii în ce priveşte desfiinţarea consulatului, dar situaţia financiară este foarte complicată. Se vor mai desfiinţa câteva consulate şi în alte ţări. Sperăm ca ambasada va face tot ce e posibil pentru susţinerea cetăţenilor ucraineni.  Părerea mea e că vom avea o colaborare foarte bună pe zona transfrontalieră. Depinde de noi să facem asta. Asta înseamnă deschidere europeană şi susţinerea unora cu alţii. Mulţumesc conducerii judeţului Suceava pentru ajutor. Noi trebuie să respectăm drepturile minorităţilor, susţinerea lor în ambele ţări.”

Prefectul Florin Sinescu a accentuat că activitatea, timp de 13 ani, a Consulatului General al Ucrainei la Suceava, a însemnat o dezvoltare continuă a relațiilor dintre cele două state.

Sinescu: “Am avut o atenţie deosebită pentru dezvoltarea relaţiilor cu minoritatea ucraineană şi am colaborat foarte bine pe zona culturală şi cea de tradiţii şi conservare a obiceiurilor ucrainene. În ce priveşte colaborarea instituţională cu consulatul, cred că a fost una foarte bună şi eficientă. Consulatul de la Suceava se desfiinţează şi ne manifestăm regretul că nu poate continua activitatea la Suceava. Asigurăm că vom avea aceeaşi abordare privind minoritatea din judeţ.La Kiev, premierul Ponta a discutat despre micul trafic de frontieră, care va fi operabil în perioada următoare şi va conduce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două părţi. Avem mult mai multe lucruri care ne unesc, decât cele care ne despart.”

Consulatul General al Ucrainei la Suceava a funcționat din anul 2001.

Vasyli  Boeciko va continua să activeze în cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei.

Conform Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din anul 2011, în judeţul Suceava trăiesc 5.916 (2.916 bărbaţi şi 3.000 femei) etnici ucraineni iar, ca limbă maternă, limba ucraineană este vorbită 6.097 de persoane.

comments

comments




Leave a Reply

avatar