full screen background image

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare

unesco     Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development) este marcată în fiecare an, la 10 noiembrie, sub egida UNESCO.

Tema pentru 2014 este: “Calitatea educației reprezintă asigurarea unui viitor durabil pentru toți”. Mesajul zilei este de a reînnoi atât la nivel național, cât și la nivel internațional angajamentul pentru dezvoltarea științei în favoarea păcii și dezvoltării, subliniind necesitatea responsabilizării științei în beneficiul societății. Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare își propune, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța științei și reducerea decalajului dintre știință și dezvoltarea societăți.
Sărbătorirea acestei zile este un important eveniment anual, care are loc în baza angajamentului făcut la Budapesta, în 1999, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Știință a UNESCO. Scopul acestui eveniment este de a revigora angajamentul național, cât și internațional, pentru știința în sprijinul păcii și de a întări rolul responsabil al științei în folosul societății. În acest sens, Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare reprezintă o oportunitate de a arăta publicului larg importanța științei pentru viața lor, și de asemenea, o perspectivă unică pentru cercetarea la nivel global privind pacea și dezvoltarea durabilă.

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO prin Rezoluția 20/31C. UNESCO colaborează cu persoane, agenții guvernamentale și organizații pentru a promova Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare, în fiecare an.
Această zi este o ocazie pentru UNESCO de a reafirma că cercetarea științifică este o promotoare a dezvoltării economiei, culturii, societății, susținând că atenția trebuie concentrată pe discrepanțele dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare prin acoperirea acestui deficit de cunoaștere.

În domeniul educației, al științei și culturii, UNESCO este cea mai importantă organizație. Ea coordonează deceniul ONU al “educației pentru o dezvoltare durabilă” — 2005-2014.

comments

comments




Leave a Reply

avatar