full screen background image

Salariul minim ajunge 1050 de lei, în 2015

bani romanesti noi     Salariul minim pe economie va ajunge anul viitor la 1050 de lei. Într-un interviu pentru Antena 3, ministrul Finanţelor a explicat că lefurile românilor vor creşte anul viitor cu 16 la sută, în două tranşe.

Veşti bune sunt şi pentru pensionari. Aceştia vor avea veniturile majorate cu 5 la sută începând cu 1 ianuarie.

Ministrul finanţelor Ioana Petrescu a explicat că ţara noastră are printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. Venitul minim va fi majorat treptat, astfel ca până în 2016, acesta să ajungă la 1200 de lei.

“Anul viitor va creşte de la 900 la 975 de lei, într-o primă tranşă, şi de la 975 de lei la 1050 de lei, într-o a doua tranşă. Există aceşti bani. Vorbim de 655 milioane de lei care sunt bugetaţi pentru salariul minim”, a declarat ministrul.

Prima majorare va fi făcută de la 1 ianuarie, urmănd ca o a doua creştere să aibă loc pe 1 iulie. Şi pensiile vor fi majorate tot de la începutul anului. Pe lângă indexarea de 4,4 la sută, guvernul va da o ordonanţă care să completeze această creştere cu încă 0,6%, astfel că veniturile pensionarilor să fie majorate cu 5%.

“Creşterea pensiilor cu 5 procente ar fi un impact de 2,67 miliarde de lei şi, din nou, aceşti bani sunt bugetaţi pentru că această indexare a pensiilor există în lege şi avem bani pentru această majorare”, a explicat Ioana Petrescu.

Salarii mai mari va primi şi personalul sanitar din românia. Infirmierele şi asistentele medicale, care câştigă în prezent mai puţin decât minimul pe economie, vor primi 100 de lei în plus la salariul lunar.

Şi în acest caz, impactul bugetar este de 270 milioane de lei. Veşti bune sunt şi pentru bugetarii care au dat statul în judecată pentru tăierile salariale şi au câştigat. Titlurile executorii vor fi achitate, integral, în acest an.

Banii se pot da ca urma a colectărilor bune la buget în primele 10  luni ale acestui an, explică ministrul Finanţelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar