full screen background image

Corlățean: Vom mări numărul de cabine de vot și de ștampile

titus corlatean 2     Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri, după o întâlnire de lucru cu ambasadorii, că s-au stabilit mai multe măsuri pentru fluidizarea procesului de votare în străinătate pe 16 noiembrie, în condițiile în care în primul tur de scrutin, mulți români din diaspora nu au reușit să își exercite dreptul la vot.

”Poziția Biroului Electoral din Străinătate după primul tur este aceea că în ciuda dificultăților ivite, procesul de votare s-a finalizat cu respectarea dispozițiilor legale. Am stabilit o serie de măsuri pentru corecta desfășurare a celui de-al doilea tur de scrutin. Scopul măsurilor este fluidizarea procesului de votare și asigurarea condițiilor de vot pentru cetățenii români și descurajarea oricăriei tentative de vot multiplu.”, a spus ministrul.

”Setul de măsuri care sa fluidizeze procesul de votare se referă la decizia BES privind declarația pe propria răspundere care trebuie completată. Afișarea pe site-ul BEC și MAE a acestui formular tipizat care să fie completat în ziua votului și semnat și datat în sectia de vot. Formularele vor fi distribuite și la secțiile de votare. Altă măsură este creșterea numărului de cabine de vot, de ștampile, spre maximum șapte. Vrem să alcătuim o echipă pe care o punem la dispoziție BES, să utilizăm la maxim personalul din ambasade, pentru completarea birourilor secțiilor de votare. Și dacă se retrage cineva să poată fi obținută aprobarea imediată pentru completarea personalului. Diminuarea membrilor înseamnă diminuarea ștampilelor și a fluxului de votanți. Se vor pune la dispoziție echipe suplimentare de sprijin care să distribuie formularele și să gestioneze fluxurile de votanți.”, a explicat Corlățean.

De asemenea, ministrul de Externe a mai precizat că nu este posibilă creșterea numărului de secții de votare în străinătate și nici prelungirea programului de vot.

”Pentru a înființa o secție de votare este necesară o întreagă porocedură. Aceste lucruri nu se pot face cu câteva zile înainte de vot. Programul de vot se desfășoară între orele 7.00 și 21.00, nu se poate prelungi.”, a spus Titus Corlățean.

comments

comments




Leave a Reply

avatar