full screen background image

BEC va prezenta joi rezultatele finale ale primului tur de scrutin

bec     Biroul Electoral Central (BEC) va prezenta rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale joi, după ce vor veni din județe toate procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

Potrivit legislației în vigoare, biroul electoral județean, biroul electoral al sectorului municipiului București sau, după caz, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate înaintează către Biroul Electoral Central procesul-verbal de constatare și centralizare a rezultatelor votării, împreună cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare, precum și cu toate contestațiile și întâmpinările primite de competența BEC formând un dosar sigilat, ștampilat și semnat de membrii biroului electoral județean, ai biroului electoral al sectorului municipiului București sau ai biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Se vor depune la BEC și dosarele cuprinzând copiile listelor electorale permanente și tabelelor utilizate în secțiile de votare, precum și declarațiile pe propria răspundere ale alegătorilor care au votat la altă secție decât cea unde au fost arondați. Termenul de depunere a proceselor-verbale este 5 noiembrie.

BEC înaintează Curții Constituționale procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare, în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar, 6 noiembrie, urmând ca CCR să valideze și să publice rezultatul scrutinului în presă și în Monitorul Oficial.

Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obținut 40,44% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale iar reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, 30,37%, potrivit rezultatelor provizorii furnizate marți de Biroul Electoral Central.

Pe locul trei s-a clasat candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu, care a obținut 5,36%, fiind urmat de Elena Udrea (PMP) cu 5,20%, Monica Macovei (independent) cu 4,44 %, Dan Diaconescu (PP-DD) — 4,03%.

Potrivit BEC, pe următoarele locuri se află Corneliu Vadim Tudor (PRM) — 3,68%, Kelemen Hunor (UDMR) — 3,47%, Teodor Meleșcanu (independent) — 1,09%, Szilagyi Zsolt (PPMT) — 0,56%, Gheorghe Funar (independent) — 0,47%, William Brînză (Partidul Ecologist Român) — 0,45%, Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă) — 0,30% și Mirel Mircea Amariței (Prodemo) — 0,08%.

comments

comments




Leave a Reply

avatar