full screen background image

Primăria Suceava alocă 20.000 de lei pentru minorii cu autism

autism     Municipalitatea suceveană s-a asociat cu Asociaţia de Sprijinire a Persoanelor cu Persoanelor cu Autism (ASPA).

Astfel, de la bugetul Sucevei este alocată suma de 20.000 de lei, bani care sunt alocaţi familiilor care au copii diagnosticaţi cu autism, în scopul continuării terapiei cognitiv-comportamentale.

Este vorba despre cel de al treilea an în este perfectat acest gen de colaborare, în cauză fiind minori din reşedinţa de judeţ, care, astfel, vor avea acces la serviciile specializate integrate de sănătate şi educaţie, respectiv la psihoterapie. ASPA, asociaţie înfiinţată de părinţii copiilor cu probleme, desfăşoară acţiuni de identificare şi integrare educaţională şi socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist, împlinirea nevoilor fizice, emoţionale, de securitate, socializare, precum şi de stimulare a persoanelor asistate.

De asemenea, sunt urmărite clarificarea situaţiei şcolare şi suportul pentru finalizarea acesteia; dezvoltarea capacităţii de relaţionare cu alte persoane; socializarea copiilor cu afecţiuni din spectrul autist, prin integrarea în diferite grupuri de copii de aceeaşi vârstă; asistarea familiilor copiilor cu probleme, precum şi încurajarea administraţiei locale de a perfecta parteneriate cu organizaţiile neguvernamentale.

Deşi numărul copiilor care ar avea dreptul la aceste servicii  este mult mai mare, pentru acest proiect au fost aleşi 8 minori din  familiile care au început terapia cu resurse proprii şi cu ani în urmă.

Scopul terapiei cognitiv-comportamentale este recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi integrarea lor socială.

Persoanele autiste sunt încadrate în categoria persoanelor cu handicap grav, cu însoţitor, în majoritatea cazurilor acestea neavând discernământ, fiind grevate de retard intelectual şi neavând capacitatea să se întreţină şi să-şi poarte singure de grijă.

Studii recente au demonstrat că singura metodă de recuperare o reprezintă intervenţia timpurie, începând de la vârsta de 4-5 ani, una intensivă, de 30-40 de ore pe săptămână.

comments

comments




Leave a Reply

avatar