full screen background image

Alegerile, într-un climat de normalitate și legalitate

referendum     Alegerile prezidențiale de duminică s-au desfășurat “într-un climat general de normalitate și legalitate”, a anunțat luni Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a subliniat că ministerul a tratat cu maximă responsabilitate orice încălcare a legii, preocuparea permanentă fiind “identificarea vulnerabilităților și riscurilor la adresa ordinii publice, care ar fi putut afecta strict procesul de votare”.

“Referindu-ne strict la ziua votului, 2 noiembrie, măsurile dispuse de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, de a mobiliza în stradă un număr important de forțe de ordine publică, a condus la reducerea semnificativă a numărului faptelor de încălcare a legislației electorale.(…) Misiunile angajaților MAI au vizat asigurarea ordinii publice, prevenirea faptelor penale specifice procesului electoral și paza secțiilor de vot “, a spus oficialul MAI.

La nivel național, în ziua votului au fost sesizate 291 de situații care prevedeau încălcări ale legii, de cinci ori mai puține decât în 2009, când au fost înregistrate 1435 de sesizări.

Din numărul total de sesizări, în urma verificărilor efectuate jumătate nu s-au confirmat, iar cele mai multe incidente au fost confirmate în mediul rural, a completat Monica Dajbog.

“În 78 de situații sesizate, aspectele au vizat fapte cu caracter penal, iar în urma verificărilor au fost constatate numai 68 de infracțiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane, toate în stare de libertate. Cele mai multe dintre ele sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de două sau mai multe ori sau că au introdus în urnă mai multe buletine de vot. În toate cazurile cercetările se fac sub coordonarea Parchetului”, a explicat Dajbog.

comments

comments




Leave a Reply

avatar