full screen background image

Lansarea Proiectului CLIMFOR, la USV

usv sigla     Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava lansează luni, 3 noiembrie, ora 13.00, Corp E, Parter, sala E06, proiectul de cercetare
“Răspunsul pădurii la schimbările climatice cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare din Regiunea Carpatică (CLIMFOR).”

Proiectul este finanțat, în baza contractului de Nr. 18 SEE/30.06.2014, de către Ministerul Educației Naționale în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului European (SEE).

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este coordonatoarea acestui proiect și parte a unui consorțiu format din: Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice – ICAS, Iceland Forest Service (IFS) și Norwegian Institute For Nature Research (NINA).

Obiectivul proiectului CLIMFOR constă în studierea schimbărilor climatice și oferirea de răspunsuri la întrebări critice din domeniul climei. Este vorba despre răspunsul pădurii la schimbările climatice, cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare în Regiunea Carpatică.

CLIMFOR va încerca să ofere răspunsul la o întrebare critică pentru cercetători: magnitudinea și rata schimbărilor climatice ale secolului XX vor depăși variabilitatea naturală din zona Carpatică? Pornind de la aceasta, proiectul va răspunde la a doua întrebare de importanță directă pentru viitoarea gestionarea a pădurilor: cum a răspuns pădurea la mărimea și frecvența schimbărilor climatice anterioare?

Membrii echipei USV, coordonată de dr. ing. Cătălin Roibu, împreună cu reprezentanți ai partenerilor din Islanda și Norvegia, vor oferi mai multe detalii legate de implementarea acestui proiect internațional de importanță majoră pentru comunitățile din regiunea Carpaților.

comments

comments




Leave a Reply

avatar