full screen background image

Peste 20.000 de suceveni, expertizaţi în vederea încadrării într-un grad de invaliditate

casa de pensii suceava     În primele trei trimestre ale anului 2014, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava s-au prezentat, pentru expertiză, 20.333 de cazuri, se arată într-o informare a instituţiei sucevene.

Potrivit statisticii citate, în 11 situaţii dosarele au fost respinse, iar în altele 17 s-a procedat la „depensionare”, ca urmare a revizuirii la termen.

În acest din urmă caz, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între 1 an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară.

După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacităţii de muncă.

Ca urmare, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă.

La fel „despensionarea” poate surveni cererii înaintate de persoana încadrată în grad de invaliditate, pe motiv de îmbunătăţirea stării de sănătate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar