full screen background image

Munca nedeclarată, prestată de peste 260 de suceveni

munca la negru    Luna trecută, inspectorii de muncă suceveni au depistat 263 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, informează şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu.

Potrivit inspectorului şef sucevean, este vorba despre 16 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, precum şi despre 244 persoane ale căror contracte au fost transmise totuşi în REVISAL, însă după expirarea termenului legal.

Pe de altă parte, inspectorii ITM au depistat şi 3 lucrători fără forme legale de angajare, aceştia desfăşurându-şi activitatea la 3 angajatori.

În luna la care facem referire, în domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului de Teritorial de Muncă Suceava au efectuat 320 de controale.

În urma verificărilor, s-au aplicat 69 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 124.000 de lei.

În ceea ce priveşte munca la negru, Butnariu precizează că firmelor descoperite că aveau muncitori fără contracte de muncă individuale li s-au dat amenzi în sumă  de 30.000  de lei.

Pe durata controalelor, inspectorii ITM Suceava au mai depistat  deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; repausului săptămânal şi celui cuvenit în cazul muncii suplimentare.

De asemenea, s-a descoperit că unii dintre agenţii economici nu ţin seama de dispoziţiile legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte.

comments

comments




Leave a Reply

avatar