full screen background image

Puţine incidente în două săptămâni de campanie electorală

gabriel oprea     Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat, miercuri, că până la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie au avut loc de patru ori mai puţine incidente decât în perioada similară a campaniei din urmă cu cinci ani.

Potrivit ministrului, dacă la jumătatea campaniei electorale din urmă cu cinci ani au fost înregistrate, la nivel naţional, 429 de incidente, anul acesta, în două săptămâni, au fost sesizate 99, se arată într-un comunicat al MAI.

Cele mai multe sesizări privind incidente din această toamnă au fost ale Poliţiei, făcute din oficiu, în timp ce, în urmă cu cinci ani, majoritatea veneau din partea partidelor politice.

Ministrul Gabriel Oprea a mai precizat că în primele două săptămâni de campanie au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.700 lei. Majoritatea incidentelor, peste 60%, s-au referit la afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea afișelor sau postarea acestora în alte locuri decât cele autorizate, fără acordul scris al proprietarilor, a adăugat demnitarul.

În ceea ce priveşte faptele cu caracter penal, au fost semnalate 25 de infracțiuni, de trei ori mai puţine faţă de campania din 2009, când au fost înregistrate 77, a mai precizat Oprea.

“În urma investigaţiilor efectuate până în prezent, 10 persoane sunt cercetate, fără să fi fost necesară reţinerea sau arestarea acestora (…) Principala concluzie privind modul în care a decurs campania electorală până în prezent este aceea că nu au existat evenimente violente sau care să fi tulburat grav ordinea publică”, a completat ministrul Afacerilor Interne.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul acesta va avea loc la 2 noiembrie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar