full screen background image

Irina Badrajan, despre cardul de sănătate: “O investiţie foarte mare, care-şi atinge doar pe jumătate scopurile pe care şi le-a propus!”

badrajan     A început distribuirea cardului naţional de sănătate, după 7 ani de amânări.

Se preconizează că 90% dintre acestea vor ajunge la pacienţi până la sfârşitul lunii octombrie. Cei care le-au primit deja s-au grăbit să meargă la medicul de familie pentru validare. Însă, în lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa.

Ce (mai) trebuie să aflăm despre acest document, care este rolul lui în sistemul de sănătate, au fost câteva din întrebările matinalilor Viva FM pentru doamna doctor  Irina Badrajan, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava.

Şi, dacă tot se apropie iarna, a fost adus în discuţie şi controversatul subiect al vaccinului antigripal.

“Preşedintele Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate a spus că aceste carduri vor fi distribuite până la sfârşitul lunii octombrie. Eu am o mare îndoială, deşi nu văd de ce atâta grabă, deoarece aceste carduri vor intra în funcţie abia anul viitor. De la 1 ianuarie, de la 1 martie, asta vom vedea”  a spus doamna Badrajan.

Cardul  de asigurat are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cabinete de medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc.

În ceea ce priveşte rolul acestui card în prevenirea fraudelor, doamna doctor Badrajan a fost destul de sceptică: “S-a spus că introducerea cardului va combate ferm frauda în sistemul de sănătate, dar daţi-mi voie să vă spun că este aşa, o frază, numai ca să ne impresioneze. Să ştiţi că marea fraudă se desfăşoară la alte nivele şi nu la acest nivel. Ar fi fost foarte util ca acest card să reprezinte, de fapt, situaţia asiguratului, dacă şi-a plătit asigurarea sau nu, aşa cum este în toate celelalte ţări din Europa.”

Deşi o bună parte dintre asiguraţi au primit deja cardul de sănătate, implementarea sistemului lasă nereglementate o serie de situaţii.

“Eu nu l-am văzut încă şi foarte bine am făcut, deoarece este o chestiune care mă irită,  pentru că este o investiţie foarte mare care îşi atinge doar pe jumătate scopurile pe care şi le-a propus.”

Făcând referire la vaccinul antigripal şi la opţiunea unor părinţi de a nu-şi vaccina copii, părerea doamnei doctor a fost fermă: “Dacă un părinte alege să nu îşi vaccineze copilul, asta înseamnă că hotărăşte în numele lui şi îl  expune la nişte pericole foarte mari, pe de o parte. Pe de altă parte expune şi societatea la astfel de pericole. Pentru că, dacă acest copil se îmbolnăveşte de poliomielită şi merge la grădiniţă, nu îi îmbolnăveşte pe toţi ceilalţi? Şi, dintr-o dată, se transformă într-o culpă juridică. Există o legislaţie care culpabilizează persoanele acestea şi interzice primirea în colectivitate a copiilor nevaccinaţi, conform programului naţional de vaccinări.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar