full screen background image

România, campioana Uniunii Europene la scumpirea carburanţilor

benzina     În primele nouă luni ale acestui an, preţul benzinei a crescut cu peste 11%, iar cel al motorinei, cu aproximativ 8%. Vorbim practic de cele mai mari scumpiri înregistrate în rândul ţărilor europene. Cu mai multe detalii vine însă Maria Toader care a văzut prețurile la benzină și la motorină din celelalte state membre UE.

La începutul anului, românii cumpărau benzină cu 5,6 lei pe litru- echivalentul la aproximativ 1,25 euro/litru, la un curs de 4,49 de lei pentru un euro. Creșterea a fost însă galopantă, fiind provocată și de introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, de a 1 aprilie. Astfel, la începutul lunii octombrie, preţul afişat în benzinării era de 1,38 euro/litru- aproximativ 6,11 lei, adică mai mare cu 11,15% față de luna ianuarie.

Potrivit datelor Comisiei Europene, aceasta este cea mai mare majorare a preţului la benzină înregistrată în rândul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Suntem urmaţi în topul creșterilor de Croația, Austria, Marea Britanie, dar și de Irlanda. Și totul în condiţiile în care la începutul anului România era ţara cu cel mai ieftin carburant.

În cazul motorinei, creşterea preţului din România a fost mai mică Conducem însă din nou clasamentul scumpirilor din UE. Preţul unui litru de motorină a urcat de la 1,307 euro/litru, aproximativ 5,87 lei/litru la începutul anului la 1,408 euro/litru- respectiv 6,21 lei- în octombrie. Per total vorbim de o creștere de aproape 8%. Această scumpire, cea mai mare din Uniunea Europeană, a propulsat România de pe locul 23 pe locul 9 în rândul ţărilor cu cele mai mari preţuri la motorină.  De altfel, scumpiri ale motorinei s-au consemnat în primele trei trimestre din 2014 doar în patru state.

În afară de ţara noastră, scumpiri ale motorinei s-au mai înregistrat în Croaţia, Marea Britanie si Cehia. În alte țări- precum în Malta- preţul motorinei a stagnat, iar în alte 23 de ţări a scăzut.

comments

comments




Leave a Reply

avatar