full screen background image

UE intenționează să ajusteze sistemul Schengen

schengen    Franța și Germania au pledat, în timpul reuniunii de la Luxemburg a miniștrilor europeni de interne, pentru o adaptare a normelor spațiului Schengen ca urmare a numărului semnificativ al cetățenilor europeni care se alătură jihadiștilor din Siria și Irak, relatează AFP.

Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să ia măsuri de ajustare a regulilor de funcționare a acestui spațiu de liberă circulație pentru a preveni amenințările teroriste generate de cetățenii europeni care devin combatanți în conflictele armate din alte zone ale lumii și apoi se întorc radicalizați în țările lor de origine, a declarat înaintea reuniunii ministrul german de interne, Thomas De Maiziere, citat de DPA.

Preîntâmpinarea acestui risc a căpătat un caracter și mai urgent după atentatul din luna mai de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, unde trei persoane au fost ucise de un franco-algerian despre care se crede că anterior a luptat alături de jihadiști în Siria.

UE estimează că circa 3.000 de combatanți străini s-au implicat în luptele din Siria și Irak. Acești indivizi sunt îndoctrinați și știu să folosească arme și explozivi, subliniază responsabilul european pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove.

‘Nu dorim (…) ca terorismul să fie exportat din Europa și cu siguranță nu dorim ca acei combatanți instruiți ce revin în Europa și Germania să plănuiască atacuri aici’, a avertizat ministrul german înaintea reuniunii de la Luxemburg, insistând că este nevoie de noi măsuri preventive atât la nivel european cât și la nivel național. În consecință, el a subliniat că fiecare vameș trebuie să dispună de date suficiente despre persoanele pe care le verifică, iar pentru acest lucru ar putea fi nevoie de revizuirea Sistemul de Informații Schengen (SIS), prin intermediul căruia statele membre ale acestui spațiu de liberă circulație schimbă date între ele.

Și ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, s-a pronunțat pentru o adaptare a normelor Schengen. El a cerut ca, pe lângă etichetele de ‘delincvent, criminal și căutat’, în SIS să fie introdusă și eticheta ‘combatant străin’ pentru a facilita cooperarea între polițiile comunitare.

Codul frontierelor Schengen interzice controalele sistematice, iar modificarea acestuia ar putea fi considerată prea constrângătoare. În plus, un asemenea demers ar necesita un acord între mai multe instituții, proces care ar putea dura mai mult de un an. ‘Nu ne putem angaja într-un proces îndelungat de revizuire’, a menționat Cazeneuve, atrăgând atenția asupra caracterului urgent al luptei împotriva terorismului. O adaptare a normelor Schengen ar fi de asemenea o bună ocazie de a arăta demagogilor și populiștilor că Europa este capabilă să răspundă problemelor urgente și să pună în aplicare măsuri eficiente, consideră ministrul francez.

comments

comments




Leave a Reply

avatar