full screen background image

Pakistaneza Malala și indianul Satyarthi au câștigat Nobelul pentru Pace

Dr. Francis Crick's Nobel Prize Medal on Heritage Auctions     Pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată din istorie, și indianul Kailash Satyarthi au câștigat vineri Premiul Nobel pentru Pace ‘pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor și a tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație’, a anunțat Comitetul Nobel.

Adolescenta pakistaneză care încarnează lupta pentru drepturile fetelor la educație în întreaga lume, Malala Youzafsai, de numai 17 ani, este de departe laureata cea mai tânără din istoria premiilor Nobel. Până acum cel mai tânăr câștigător al unui premiu Nobel era omul de știință de origine australiană Lawrence Bragg, care avea 25 de ani când a câștigat premiul pentru fizică împreună cu tatăl său, în 1915.

De ani de zile, Malala militează pentru drepturile fetelor la educație, ceea a transformat-o în octombrie 2012 în ținta unui atentat al talibanilor care aproape că a costat-o viața.

Mai puțin cunoscut marelui public și mult mai în vârstă, Kailash Satyarthi, de 60 de ani, a organizat manifestații împotriva exploatării copiilor, toate non-violente, în ‘tradiția lui Gandhi’, după cum a subliniat Comitetul Nobel.

Satyarthi și Yousafzai au fost aleși pentru lupta lor împotriva oprimării copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație, a precizat Comitetul Nobel norvegian.

‘Comitetul Nobel consideră că este un punct important pentru un hindus și un musulman, un indian și o pakistaneză, să se alăture într-o luptă comună pentru educație și împotriva extremismului’, a spus Thorbjoern Jagland, șeful comitetului.

‘S-a calculat că există 168 de milioane de copii care muncesc astăzi în lume. În 2000, cifra era cu 78 de milioane mai mare. Lumea s-a apropiat de țelul de a elimina munca în rândul copiilor’, a mai spus el.

Premiul, în valoare de circa 1,1 milioane de dolari, va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriașului suedez Alfred Nobel, care a fondat în testamentul său din 1895 premiile care-i poartă numele.

comments

comments




Leave a Reply

avatar