full screen background image

Infracţiunile din şcoli rămân la nivel constat

politia masina     Fenomenul infracţional din zona unităţilor şcolare din judeţul Suceava se menţine la un nivel relativ constant, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, într-o analiză efectuată făcută cu prilejul începerii noului an de învăţământ.

Astfel, potrivit instituţiei sucevene, pe întreaga durată a anului şcolar 2013-2014, sesizate au fost 31 de infracţiuni cu implicarea elevilor, cu o faptă penală în plus faţă de anul şcolar anterior. Dintre acestea, 18 au avut loc în incinta şcolilor, iar 13 în zona adiacentă a acestora. Cele mai multe infracţiuni sunt reprezentate de loviri şi alte violenţe(24), urmate de furturi(4),  ultrajul contra bunurilor publice şi tulburarea liniştii publice(2), înregistrându-se şi o faptă de vătămare corporală din culpă.

Conform informării IPJ, din totalul faptelor penale sesizate, 22 au avut loc în mediul urban, iar 9 la sate, victime fiind 27 elevi, iar calitatea de autor au avut-o alţii 26. În cazul infracţiunilor sesizate în unităţile de învăţământ, poliţiştii au întocmit analize de caz, stabilindu-se motivele şi împrejurările săvârşirii faptelor respective.

Astfel, infracţiunile de lovire şi alte violente sesizate au avut un caracter spontan, unele fiind produse din joacă, altele s-au consumat în timpul recreaţiei, pe fondul nesupravegherii elevilor de către cadrele didactice de serviciu, în timp ce furturile au avut loc din cauza neglijenţei, adică a neasigurării unor bunuri de valoare.

Printre cauzele delicvenţei din zona unităţilor de învăţământ, IPJ Suceava enumără nerespectarea regulilor de acces în incinta acestora, conform regulamentelor de ordine  interioară; lipsa unor măsuri eficiente de  pază şi control acces, precum şi neeficienţa măsurilor coercitive pe care conducerile şcolilor le aplică elevilor.

De asemenea, fenomenul infracţional este favorizat de numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate, de anturaj, teribilism, consumul de alcool sau substanţe halucinogene.

comments

comments




Leave a Reply

avatar