full screen background image

Primăria Suceava, portofoliul de proiecte de peste 150 de milioane de euro

lungu 1902     Autorităţile locale din municipiul Suceava pregătesc, pentru noua programare europeană 2014-2020, un portofoliu de proiecte în valoare de 158 de milioane de euro.

Deocamdată, sunt oficiale 11 programe operaţionale, fiecare dintre ele cu mai multe axe, iar Primăria municipiului Suceava îşi propune să depună cele mai multe proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional, care are, la rându-i, 11 axe de finanţare.

Primarul Ion Lungu a prezentat strategia municipalităţii pentru 2014-2020, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), la capitolul “Energie curată şi eficienţă energetică”, Axa prioritară VII – “Realizarea şi modernizarea capacităţilor de producere a energiei electrice şi energiei termice în centrale pe biomasă sau biogaz, inclusiv a transportului şi distribuirii”, Primăria Suceava având în plan un proiect de 50 de milioane de euro,  pentru reabilitarea sistemului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic.

În cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa prioritară III – “Eficienţă energetică în clădirile publice”, va fi promovat un proiect de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei, valoarea acestuia fiind estimată la  3 milioane de euro.

Pe Axa prioritară V – “Conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”,  în portofoliul local este prins proiectul de reabilitarea a Curţii Domneşti, vizată fiind atrage de fonduri în valoare de 17 milioane de euro.

Pe Axa prioritară VI – “Construirea, reabilitarea şi modernizarea şoselelor de centură cu statut de drum judeţean”, autorităţile locale vor înainta înspre finanţare proiectul de amenajare a unei noi rute ocolitoare, cu  fonduri nerambursabile apreciate la circa 30 de milioane de euro.

Pe Axa prioritară VII – “Diversificarea economiei locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Infrastructură publică de agrement”, municipalitatea suceveană va promova un proiect de reabilitare a parcului Şipote şi amenajarea unei zone de agrement, valoarea finanţării comunitare ridicându-se la aproximativ 13 milioane de euro.

În acelaşi Program Operaţional Regional (POR), însă pe Axa IV – “Măsuri pentru transport urban. Achiziţii de mijloace de transport ecologice electrice”,  vor fi achiziţionate 40 de autobuze electrice pentru societatea de transport local TPL.

Pe Axa prioritară IX – “Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban. Construirea şi modernizarea de locuinţe sociale”, Primăria municipiului Suceava va promova un proiect de construirea de locuinţe sociale, fondurile atrase fiind dimensionate la 5 milioane de euro.

Finanţare în valoarea de 3 milioane de euro urmează a fi obţinută în cadrul proiectelor ce vor fi înaintate în cadrul Axei X – “Dezvoltarea infrastructurii educaţionale” şi care au ca scop  reabilitarea unor obiective din unităţile şcolare din municipiul reşedinţă de judeţ.

De asemenea, în cartierul Obcini urmează a fi ridicată, cu fonduri europene ce însumează 3 milioane de lei, o grădiniţă cu program prelungit.

comments

comments




Leave a Reply

avatar