full screen background image

Klaus Iohannis, implicat într-un nou scandal

Klaus Iohannis     O nouă anchetă care îl vizează pe Klaus Iohannis a fost făcută publică. De această dată, primarul Sibiului este acuzat că, în colaborare cu Biserica Evanghelică, a pus la cale o afacere păguboasă pentru școlile sibiene.

Jurnaliștii de la ancheteonline.ro scriu că aproape jumătate din școlile sibiene au fost retrocedate, o parte din elevi fiind evacuați și nevoiți să se mute în spații mult mai restrânse.

Potrivit surcei citate, multe dintre instituțiile de învățământ sunt obligate să plătească către noul proprietar chirii exorbitante. Toți acești bani provin din bugetul public.

„Reprezentanții bisericii germane au revendicat mai toate școlile din oraș, iar edilul Sibiului, împreună cu consiliul local, au acceptat retrocedarea “in integrum”, ceea ce a provocat o adevărată criză de spațiu pentru învățământul din acest municipiu. Nu s-a ținut cont că sunt instituții comunitare, că făceau parte din domeniul public”, arată ancheteonline.ro.

În timp ce unele clădiri au început să se degradeze, iar Biserica Evanghelica, noul proprietar, nu a investiti nici un leu pentru întreținerea și renovarea lor, în alte situații, imobile tocmai renovate și modernizate din banul public, au fost cedate la cheie reprezentanților bisericii.

„Și nu numai atât: aceste retrocedări s-au făcut ilegal deoarece toate aceste clădiri, care au aparținut de drept, între 1942-1944, Grupului Etnic German, o organizație hitleristă, scoasă în afara legii în 1944, prin decret regal și prin convenții ale aliaților de după cel de-al doilea război mondial, au intrat în proprietatea statului, nu prin abuz, ci legal, prin respectarea acodurilor internaționale. Adică înainte de 6 martie 1948 (cînd au început naționalizările abuzive) , la care fac apel toate legile de restituire adoptate după 1989”, mai scriu jurnaliștii.

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratul Școlar Sibiu, mai bine de 50 de școli, grădinițe și licee, au fost retrocedate în tot județul, cea mai mare parte în municipiu. Aproape toate către Biserica Evanghelică( reprezentată de consistoriul superior) și Forumul Democrat al Germanilor din România.

comments

comments




Leave a Reply

avatar