full screen background image

România depune eforturi de combatere a extremismului violent

titus corlatean 2     România rămâne angajată deplin în toate eforturile de combatere a extremismului violent iar participarea, miercuri, a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, la summitul Consiliului de Securitate al ONU privind amenințările la adresa păcii și securității cauzate de acte teroriste a permis transmiterea unui semnal politic privind sprijinul ferm al Bucureștiului pentru consolidarea securității internaționale prin acțiuni coordonate împotriva acestui tip de extremism, informează un comunicat de presă al MAE remis, joi, AGERPRES.

În cadrul reuniunii a fost adoptată în unanimitate Rezoluția 2178/ 2014 privind luptătorii teroriști. România a co-sponsorizat rezoluția, care a fost emisă în baza Capitolului VII al Cartei ONU, având forță obligatorie pentru toate statele membre, adaugă MAE.

“Amenințarea pe care o reprezintă acest fenomen a devenit tot mai gravă în ultima perioadă, în condițiile unui aflux fără precedent de luptători străini și de rețele de facilitare a deplasărilor acestora, fapt care alimentează numeroase conflicte la scară globală”, subliniază aceeași sursă.

Rezoluția completează și detaliază obligațiile generale de prevenire și combatere a terorismului stabilite prin rezoluții anterioare, instituind un cadru normativ consolidat care să blocheze global recrutarea, organizarea și dotarea luptătorilor teroriști străini, precum și furnizarea oricărui sprijin logistic, direct sau indirect.

Potrivit acestui document, statele membre au obligația să incrimineze deplasarea propriilor cetățeni în alte state cu scopul săvârșirii, planificării, pregătirii sau participării în acte teroriste, respectiv acordarea de sprijin financiar sau facilitarea transportului si deplasării acestora. Rezoluția arată că, în anchetarea acestor fapte, statele trebuie să-și acorde sprijin reciproc prin schimb de date operative și asistentă judiciară internațională, inclusiv prin intermediul organizațiilor și rețelelor specializate globale sau regionale.

De asemenea, statele vor bloca intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor a persoanelor suspectate că se deplasează cu scopul săvârșirii, planificării, pregătirii sau participării în acte teroriste.

“Rezoluția conține dispoziții detaliate privind cooperarea internațională, prevenirea actelor de terorism și contracararea extremismului violent, precum și acțiuni de monitorizare și asistentă tehnică din partea structurilor specializate din cadrul ONU’, conchide comunicatul MAE.

comments

comments




Leave a Reply

avatar