full screen background image

Proiect pentru eliminarea deşeurilor din activităţile industriale

SIMBIOTIC     Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a găzduit  lansarea proiectului “Parteneriate pentru activităţi industriale cu zero deşeuri” (PAZEWAIA), finanţat de Guvernul Norvegiei, prin “Innovation Norway”, în cadrul Programului EEA-Grants, şi promovat de GEC “Bucovina” Suceava, în colaborare cu Internaţional Development Norway.

Proiectul pentru eliminarea deşeurilor din activităţile industriale are ca zonă de aplicare, pentru o perioadă de 22 de luni, judeţele din nordul ţării, respectiv Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Maramureş şi Bistriţa.

Acesta dispune de un bugetul de 220.000 de euro, dintre care 198.000 de euro sunt asiguraţi prin “Innovation Norway”.

Proiectul este în conformitatea cu Strategia “Europa 2020”, parte a Programului pentru inovare în industria verde, având ca obiectiv general crearea, în comunităţile locale, a unui ecosistem industrial în care se recomandă utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile.

Printre obiectivele specifice se numără cele privind evaluarea inventarului de deşeuri care pot fi reintroduse în ciclul economic; generarea, împreună cu managerii, a unor producţii curate, dar şi perfectarea de parteneriate de afaceri simbiotice în zona celor 6 judeţe amintite, încurajate fiind relaţiile de afaceri dintre companii din Norvegia şi cele din România, pentru adăugarea de valoare la resursele disponibile.

De asemenea, sunt urmărite proiectarea unui instrument informatic, în scopul sporirii utilizării resurselor locale; creşterea coeziunii teritoriale în zonele focale, cât şi colaborarea cu partenerii norvegieni şi cu experţii din diferite domenii, prin transfer de informaţii ştiinţifice, tehnice, economice şi know-how de mediu.

Beneficiarii proiectului sunt companiile industriale, în special IMM, din zona focală, care vor reduce consumul de resurse naturale; comunităţile locale, care vor avea parte de un mediu mai curat, precum şi forţa de muncă locală, prin oferirea de slujbe pentru specialişti şi lucrători.

Pe de altă parte, administraţiile locale vor avea noi soluţii pentru problemele de mediu şi sociale; experţii locali şi specialiştii vor dobândi experienţă, în timp ce managerii vor stabili noi conexiuni.

La acţiunea de lansare au participat reprezentanţii partenerului norvegian, un expert de mediu din Bucureşti, GEC “Bucovina”, reprezentanţii APM Suceava, organizaţiilor neguvernamentale de mediu, societăţilor comerciale interesate, precum şi ai unor primării.

comments

comments




Leave a Reply

avatar