full screen background image

Locuinţele ANL se vând în rate, cu avans de 15%

anl     Chiriaşii Primăriei Suceava vor avea posibilitatea să-şi cumpere în rate apartamentele din blocurile construite cu sprijin financiar guvernamental, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Ordonanţa Guvernului nr. 6 din 23 iulie 2014 oferă beneficiarilor de locuinţe ANL posibilitatea achiziţionării în rate lunare a spaţiilor de locuit, cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare, deliberativul municipal sucevean urmând a aproba o hotărâre care să modifice vechiul regulament de înstrăinare a imobilelor în cauză.

Până în prezent, conform acestui regulament, dar şi contractelor de vânzare-cumpărare cadru aprobate de Consiliul Local la finele anului trecut, sucevenii respectivi puteau să devină proprietari pe apartamentele ANL doar în urma plăţii integrale sau a contractării unui credit ipotecar.

Pe de altă parte, dacă potrivit reglementărilor anterioare odată cu înstrăinarea locuinţelor ANL se vindea şi terenul pe cote-părţi, aferent apartamentelor, de acum înainte, „la dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferente acesteia, pe durata existenţei clădirii”.

Prin hotărâre a Consiliului Local din decembrie 2013, la bătaie sunt scoase, deocamdată, 21 de unităţii de locuit situate în cartierele Obcini şi „Priveghetorii”, titularii contractelor de închiriere solicitând cumpărarea apartamentelor şi garsonierelor în cauză.

Pentru perfectarea tranzacţiei, titularul contractului sau membrii familiei acestuia nu trebuie să aibă în proprietate o altă locuinţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, nu va depăşi cu 100% salariul mediu pe economie.

Locuinţa astfel dobândite nu va putea fi înstrăinată decât după o perioadă de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare a acestora făcându-se venit la bugetul local.

Potrivit legii nr.152/1998, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minim 1 an de închiriere neîntreruptă de către acelaşi titular, sau către persoana către care s-a continuat închirierea, în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar