full screen background image

Băsescu a promulgat legea privind reducerea CAS

Traian-Basescu2     Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %. Traian Băsescu a criticat afirmaţiile făcute de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit cărora “nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă”.

Declaraţiile preşedintelui:

Despre legea privind reducerea CAS

– Conferinţa de astăzi este legată de legea de reducere a CAS-ului. Mi se pare cel mai important subiect nu numai al zilei, dar este un subiect care după ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viaţa românilor, începând cu 2015.

– Am promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5 la sută.

– Am intors legea la Parlament considerând că, deşi este bună, nu e sustenabilaă în condiţiile actuale şi ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă. În rest, puterea şi ACL au votat şi a doua oara această lege.

– Legea nu pune probleme de constituţionalitate. Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege din patru articole, m-aş pune într-o situaţie penibilă, să îmi spună Curtea că este constituţională.

– Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei.

– Aş reaminti că, în afară de acest deficit pe care legea îl crează, România mai are câteva obligaţii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8 – 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. În 2015 trebuie sa avem o creştere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde.

– În sfârşit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finanţările nerambursabile de la UE.
Aici se mai întâmpla două lucruri: suprapunerea a două programe, 2007 – 2014 şi 2014 – 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate două programe.

– În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim incă 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.

– Din experienţă, afirm că acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun că până la finele anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidentiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie, nu exista alternativă la aceste două măsuri.

– Dacă ai fantezie, îţi poti imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3% la CAS şi introducerea de câteva taxe.

comments

comments




Leave a Reply

avatar