full screen background image

Proiect al Ministerului Sănătăţii, pentru prelevarea de organe

Siemens Media Summit 2008: “Answers for Sustainability”     Un proiect al Ministerului Sănătăţii prevede ca prelevarea de organe să se poată realiza fără consimţământul membrilor familiei dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat acordul printr-un act notarial şi a fost înscrisă în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule.

Conform priectului prezentat de Mediafax, prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în scop terapeutic, se poate face de la persoane majore în viaţă, având capacitate de exerciţiu deplină, după obţinerea consimţământului informat, scris, liber, prealabil şi expres al acestora.

Nu se pot preleva organe, ţesuturi şi celule de la persoane fără discernământ.

Donatorul şi primitorul trebuie sp semneze un înscris autentic prin care declară că donarea se face în scop umanitar, are caracter altruist şi nu constituie obiectul unor acte şi fapte juridice în scopul obţinerii unui folos material sau de altă natură.

În cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu, consimţământul va fi dat de părinţi sau de celelalte persoane care au calitatea de ocrotitor legal al acestora.

În cazul în care pe teritoriul naţional nu există niciun primitor compatibil cu organele, acestea pot fi alocate în reţeaua internaţională de transplant, pe baza unei autorizaţii emise de Agenţia Naţională de Transplant.

Proiectul mai prevede că prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în cazuri medico-legale, se face numai cu consimţământul medicului legist şi nu trebuie să compromită rezultatul autopsiei medico-legale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar