full screen background image

APM Suceava face un apel pentru stoparea degradării stratului de ozon

apm suceava     În anul 2014, pe 16 septembrie, cea de-a 23-a aniversare a Zilei internaţionale pentru protecţia stratului de ozon a fost marcată sub deviza “Misiunea continuă! (The mission goes on!)”, informează conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

“Exprimând aspiraţiile cetăţenilor de a se bucura de un mediu sănătos, APM Suceava adresează un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialiştilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii să-şi concentreze eforturile şi să colaboreze, astfel încât, împreună, să asigure aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon, în scopul asigurării sănătăţii generaţiilor prezente şi viitoare”, a declarat directorul executiv Vasile Oşean.

Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon este marcată anual pe 16 septembrie, aceasta fiind declarată cu ocazia celei de-a 49-a sesiuni, din 1995, a Adunării Generale a ONU.

Substanţele care afectează stratul de ozon sunt, în principal, compuşii gazoşi cu conţinut de fluor, clor şi brom care, în condiţiile iradierii intense cu razele ultraviolete din stratosferă, devin puternic reactivi.

Aceste substanţe se regăsesc în agenţii frigorifici, aerosoli de tip spray, în solvenţi etc.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, cancerului de piele, cataractelor şi rbirii, precum şi la arsuri în zonele expuse la soare. De asemenea, scad posibilităţile de hrănire a populaţiei, ca urmare a necrozării frunzelor plantelor, de suferit având şi flora şi fauna marină.

Cele mai ritmice şi dramatice subţieri ale stratului de ozon se produc deasupra Antarcticii, atingând intensitatea maximă la începutul lunii octombrie. Gaura de ozon continuă să se extindă, însă există speranţa că acesta va fi obturată până în 2030-2070.

Circa 175 de state şi Uniunea Europeană, inclusiv România, sunt membre semnatare ale Protocolului de la Montreal privind substanţele care distrug stratul de ozon.

comments

comments




Leave a Reply

avatar