full screen background image

Spitalul Judeţean va beneficia de un computer tomograf de ultimă generaţie

cj 1609     Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va beneficia de un computer tomograf de ultimă generaţie.

Aparatul, cu 64 de detectori, va fi achiziţionat prin General Electric Medical Systems România, la valoarea de 2 milioane de lei, şi va ajunge la Suceava, cel mai probabil, luna viitoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat, marţi, că banii necesari achiziţiei au fost furnizaţi, în cea mai mare parte, de Ministerul Sănătăţii.

Nechifor: “Achiziţia e facută cu suportul Ministerului Sănătăţii şi cu o cofinanţare din partea Consiliului Judeţean. Echipamentul va fi de la General Electric, e de ultimă generaţie şi permite proceduri mai puţin complicate pentru pacient. Se obţin de 8 ori mai multe informaţii decât cu aparatul actual. După rectifiicarea bugetară, care va fi la final de septembrie, urmează să primim fila bugetară şi să facem efectiv achiziţia, până la finele anului. Consiliul Judeţean si-a asumat o cofinanţare de 10%, diferenta vine de la Guvern”.

Directorul medical al Spitalului Judeţean, Tiberius Brădăţan, a precizat că noul tomograf va produce o doză de radiaţii mai mică cu 80% pentru pacienţi, decât aparatul actual.

Brădăţan: “Din punct de vedere medical, aparatul înseamnă un timp mai scurt de expunere, iar doza de radiaţii se micsorează pentru pacient cu până la 80%. Un computer tomograf e echivalentul unui număr de radiografii standard. Putem să ne gândim la efectuarea de studii clinice. Ne putem gândi să contractăm şi alte studii. Ar fi cel mai performant echipament din judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani. Putem creşte actul medical şi renumele Spitalului Suceava.”

Anual, aproximativ 7.000 de persoane solicită acest tip de analize.

comments

comments




Leave a Reply

avatar