full screen background image

Gazprom reduce livrările de gaze către România cu 10%

gaz metan     Gazprom va reduce livrările de gaze către România cu 10% de mâine, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

“Am crescut capacitatea de depozitare cu 110 mc. Am luat toate măsurile necesare ca să nu fim amfectaţi de criză în perioada de iarnă. Am avut discuţii cu omologi de-ai mei din Bulgaria, Moldova, Serbia şi cu ambasada Ucrainei de la Bucureşti, pe lângă discuţii zilnice cu UE. În discuţiile avute cu vecinii noştiri le-am comunicat că, din păcate, posibilitatea României de a exporta este extrem de limitată, cu excepţia gazoductului Iaşi-Ungheni, avem posibilitatea de a ajuta Moldova cu aproximativ14.000 mc pe oră, dacă situaţia o va impune. Suntem limitaţi din punct de vedere tehnic, privind exporturile către Serbia. În afară de 3% din consumul Moldovei, posibilitatea de ajutorare din partea noastră este limitată, din cauza problemelor tehnice şi a nevoilor noastre”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a adăugat că s-au luat deja măsuri pentru suplinirea importurilor ruseşti, pentru ca România să aibă cantitatea necesară de gaze pentru a trece iarna.

„Dacă obiectivele realizării independenţei energetice a României va fi posibilă în 2020, pregătim momnetul, dar vorbim despre iarna aceasta. Am dublat fondurile care pot fi accesate de Transgaz pentru infrastructura de preluare a gazelor din Marea Neagră. Discutăm de opţiuni de perspectivă dar trebuie să trecem cu succes de această iarnă şi sunt sigur că vom putea. Avem 25 miliarde stocate şi vom atinge la sfârşitul exerciţiului 2,8 miliarde. Sunt optimist că vom depăşi această situaţie cu succes. Orice schimbare vă va fi comunicată”, a mai spus ministrul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar