full screen background image

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

zp3     Pompierii români au aniversat sâmbătă 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Ducând mai departe tradiţia Armei, pompierii au respectat şi îndeplinit cu abnegaţie misiunile încredinţate nobilei profesii de salvator.

La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat această sărbătoare cu o serie de activităţi desfăşurate la sediul inspectoratului. După prezentarea mesajelor de felicitare, au urmat avansările în grad înainte de termen.

Anual, de ziua armei, pompierii care obţin rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice, sunt avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al I.G.S.U., inspectorul şef, generalul de brigadă dr. Ion Burlui, a schimbat tresele de pe umerii a doi ofiţeri şi cinci subofiţeri, care au fost avansaţi la gradul de căpitan, respectiv plutonier adjutant – un subofiţer şi plutonieri majori – patru subofiţeri.

Tot în acest cadru festiv, şeful pompierilor suceveni a conferit/acordat, pentru 50 de pompieri militari, diplome de merit, de onoare şi de excelenţă, plachete onorifice, embleme de merit, distincţii de serviciu-insigne simbol şi insigne onorifice, pentru rezultatele obţinute.

Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bătăliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din România” şi  Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni, au fost prezentate în cadrul expoziţei „Arc peste timp”, mai multe documente şi fotocopii cu sprijinul Arhivelor Naţionale – filiala Suceava, cu file din istoria pompierilor suceveni şi evoluţia formaţiunilor din domeniul situaţiilor de urgenţă, atât la sediul inspectoratului cât şi la cel al Palatului Administrativ.

De ziua lor, pompierii militari suceveni au fost alături de cei în slujba cărora sunt – cetăţenii.

Astfel, un sobor de preoţi, sub conducerea preotului consilier Gheorghe Brădăţan, a oficiat slujba de pomenire a eroilor pompieri. După „Veşnica Pomenire”, s-au depus coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din localităţile Sadova, Frumosu, Moldova Suliţa, dar şi la statuia „Pompierul”, din faţa Bisericii Militare, cu participarea subprefectului Nistor Atanasă din partea Instituţiei Prefectului, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, a primarului municipiului Suceava Ion Lungu, a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, a şefilor structurilor deconcentrate din judeţ – Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Centrul Militar Judeţean, S.T.S., Şcoala Militară de Jandarmi Fălticeni, Direcţia Silvică Suceava, Spitalul Judeţean Suceava.

Pe timpul ceremonialului, coralele Inspectoratului şi a Protopopiatului I Suceava pregătite şi conduse de preotul Doru Budeanu şi preotul militar Ovidiu Iacob, au interpretat imnul naţional al României, „Tricolorul” de Ciprian Porumbescu, dar şi alte cântece patriotice şi ostăşeşti.

Festivitatea s-a bucurat şi de prezenţa cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a jurnaliştilor şi a altor cetăţenicare au dorit să fie alături de sărbătoriţi.

A urmat un moment susţinut de Fanfara Primăriei, în foişorul din Parcul Central al municipiului, cu cântece patriotice şi de promenadă.

Cetăţenii au vizionat tehnica de intervenţie a salvatorilor, expusă în faţa Palatului Administrativ, s-au documentat la punctele de informare şi s-au bucurat împreună cu militarii, atunci când aceştia au defilat cu cântec şi cu toate autospecialele din dotare pe traseul Palatul Administrativ – Biblioteca Judeţeană – Hotelul Bucovina – Policlinica Municipală – Stadionul Areni – sediul inspectoratului.

Formaţia de defilare a fost comandată de şeful Centrului Operaţional Judeţean, colonelul Marius Giurcă, şi a avut în compunere Garda Portdrapel cu drapelul de luptă al unităţii, urmată de un pluton de 24 de militari de la reşedinţa unităţii, comandat de locotenent-colonel Claudiu Bardan, un pluton de la Detaşamentul de pompieri Suceava, format din 24 de militari, comandat de locotenent-colonel Marius Tăuteanu, un pluton de la Detaşamentul de pompieri Rădăuţi, format din 24 de militari, comandat de sublocotenent George Ostafi, şi un pluton de la Detaşamentul de pompieri Fălticeni, format tot din 24 de militari, comandat de locotenent-colonel Dănuţ Hladi. Formaţia pompierilor militari a fost însoţită de Fanfara Primăriei Suceava, dirijată de Ghiocel Cioltan.

După plutoanele de militari a defilat tehnica de intervenţie, în deschidere cu o pompă manuală din 1863 trasă de cai şi drapelul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, urmată de autospeciala Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava şi autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”.

Defilarea a fost urmărită atât de către reprezentanţii autorităţilor publice şi din instituţiile deconcentrate ale municipiului şi judeţului Suceava, cât şi de către numeroşi cetăţeni, care au aplaudat entuaziasmaţi, iar la cei mai în vârstă li s-au umezit ochii la trecerea plutoanelor care cântau melodii vechi de cătănie.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, la sediul unităţii, s-a ciocnit o cupă de şampanie aniversară de către conducerea inspectoratului cu reprezentanţii instituţiilor publice judeţene şi municipale, şefii de instituţii, militarii în rezervă şi în retragere, dar şi cu pompierii militari şi civili participanţi la defilare.

Pompierii militari suceveni şi-au sărbătorit ziua şi pe muntele Rarău, unde au fost implicaţi în activitatea organizată de Consiliul Judeţean Suceava, cu o Gardă Portdrapel, din care au mai făcut parte şi poliţişti, jandarmi şi militari M.Ap.N., care a arborat un drapel tricolor de 24 de metri pătraţi, pe un catarg aflat la 1400 de metri altitudine. În acest timp, corala mixtă a Inspectoratului şi a Protopopiatului I Suceava, s-a aflat pe scena amenajată în aer liber pe masivul Rarău, unde a cântat cântece patriotice şi ostăşeşti.

Surprizele pompierilor militari suceveni nu s-au încheiat aici, pentru că au urmat „Porţi Deschise”, în toate subunităţile din judeţ, şi o expoziţie, unde toţi cei prezenţi au putut viziona exerciţii demonstrative, tehnica de luptă şi au fost oaspeţii punctelor de informare preventivă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar