full screen background image

Summitul NATO se deschide joi pe fondul tensiunilor puternice cu Rusia

nato     Alianța Nord-Atlantică va lua măsuri pentru a-și consolida apărarea la frontiera estică și își va exprima sprijinul pentru Kiev cu ocazia summitului ce începe joi în Țara Galilor, văzându-se nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie față de Rusia de după încheierea Războiului Rece, scrie agenția Reuters.

Președintele american Barack Obama și restul conducătorilor NATO care se vor întâlni în stațiunea Celtic Manor din sudul Țării Galilor vor discuta și despre modalitățile de combatere a Statului Islamic, gruparea jihadistă ce s-a profilat ca o nouă amenințare pe flancul sudic al Alianței.

În contextul în care peste o decadă de operațiuni de luptă conduse de NATO se apropie de sfârșit în Afganistan la finele acestui an, alianța militară condusă de SUA cu 28 de state membre își reorientează parțial atenția asupra obiectivului său primordial de a-și apăra teritoriul. Astfel, liderii NATO vor crea o forță “vârf de lance” de reacție rapidă, ce ar urma să includă mai multe mii de trupe în măsură să răspundă unor situații de criză în câteva zile, potrivit unor oficiali.

Membrii est-europeni ai NATO, inclusiv Polonia, au făcut apel la detașarea permanentă a mii de trupe pe teritoriile lor pentru a descuraja orice posibil atac rusesc. Însă Alianța, prin vocea secretarului său general Anders Fogh Rasmussen, a respins acest scenariu, parțial din cauza costurilor și parțial pentru că nu vrea să încalce prevederile acordului cu Rusia din 1997 în virtutea căruia NATO s-a angajat să nu staționeze permanent forțe de luptă semnificative în est.

În schimb, liderii NATO vor fi de acord să poziționeze preventiv echipament și provizii, precum combustibil și muniție, în țările est-europene cu baze gata să găzduiască forța de reacție rapidă a NATO în caz de nevoie. Cu toate că NATO a subliniat că nu intenționează să intervină militar în Ucraina, care nu este membră, Alianța a ales să consolideze apărarea țărilor est-europene care i s-au alăturat în ultimii 15 ani. Printre altele, țările baltice se tem că Rusia ar putea folosi același pretext ca în Crimeea — protejarea populației rusofone — pentru a interveni în teritoriile lor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar