full screen background image

România poate livra gaze Republicii Moldova

gazoduct     România poate livra gaze Republicii Moldova. Gazoductul care conectează energetic cele două ţări a fost inaugurat de premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă la mai puţin de un an de la începerea lucrărilor.

Gazoductul poate transporta anual între 1,5 şi 2 milioane de metri cubi de gaze şi poate asigura independenţa energetică a Moldovei faţă de Rusia.
În plus, conducta va aduce numeroase avantaje României, care devine astfel un furnizor important de energie, cel putin la nivel regional.
Odată cu inaugurarea gazoductului de la Chişinău, Republica Moldova devine o ţară independentă energetic, a declarat premierul Victor Ponta.
Primele cantităţi de gaz vor fi livrate de la 1 septembrie, la un preţ mult mai mic decât plăteşte Moldova în prezent.
Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Instalaţiile costă 120 milioane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.
Conducta care va transporta gaze către vecinii de peste Prut va aduce însă numeroase avantaje pentru România, mai ales din punct de vedere economic. Preţul gazului livrat către Republica Moldova, de 450 de dolari mia de metri cubi, ne-ar putea aduce profit.
Pe lângă partea economică, mai există şi o componentă politică. România poate demola monopolul pe care Rusia îl deţine în Republica Moldova, iar gazoductul va cântări greu în negocierile dintre Chişinău şi Moscova în ceea ce priveşte pretul gazului furnizat. În plus, un astfel de proiect strategic va întări relaţiile bilaterale între România şi Republica Moldova şi va creste securitatea energetică.
Gazoductul Iaşi-Ungheni are o lungime de 43 de kilometri şi a costat peste 26 de milioane de euro. Prin conductă vor fi transportate 1,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, cantitate care reprezintă jumătate din necesarul total al Republicii Moldova.

comments

comments




Leave a Reply

avatar