full screen background image

Risc de tsunami uriaș pe coasta vestică a Japoniei

tsunami japonia 2011     Un eventual seism puternic în Japonia ar putea genera în câteva minute un tsunami gigant de o înălțime ce ar putea atinge pe alocuri 23 de metri, conform primei simulări realizate la solicitarea guvernului pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare, relatează AFP.

Experți desemnați de ministerele Transporturilor și Științelor, precum și de biroul prim-ministrului, au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine care merg de la Hokkaido până la Kyushu.

Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, aceștia au arătat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 în Marea Japoniei.

Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri în regiunea Setana, la Hokkaido, într-o zonă de stânci, și de 12 metri la Okushiri, zonă locuită.

Mai spre sud, valul ar putea atinge înălțimea de 17,4 de-a lungul prefecturii Aomori și de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.

În zonele plate locuite în nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, înălțimea valului s-ar putea ridica la circa zece metri în mai multe locuri din prefectura Akita.

“În cazul în care populația din zonă va resimți un seism puternic, este important să părăsească imediat zona”, a spus profesorul Katsuyuki Abe, de la universitatea din Tokyo, președinte al comisiei.

Simulările arată că un tsunami ar putea avea o înălțime de până la 6 metri în cele 11 locuri în care se află centrale nucleare de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au nu mai puțin de 30 de reactoare.

Concluziile raportului ar urma să fie folosite ca bază de plecare pentru întocmirea de planuri de ajutor optime pentru eventuala evacuare a populației și pentru pregătirea unor soluții tehnice pentru ca instalațiile potențial periculoase să nu fie afectate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar