full screen background image

Culturile de cartofi, ameninţate de mană şi de putregai

culturi de cartofi     Culturile de cartofi din judeţul Suceava stau sub spectrul ameninţării a două boli periculoase, respectiv putregaiul şi mana.

Suprafaţa totală cultivată este de 21.000 de hectare, iar în condiţiile mai aparte din acest an, cu precipitaţii îndelungate, tuberculii s-au dezvoltat în ritm întreţinut, având deja dimensiuni mai mari decât în mod obişnuit.

„Cartofii sunt foarte bine dezvoltaţi. Problema este că, după ploile prelungite căzute, a dat soarele puternic, care a favorizat apariţia manei. Însă, la cei care sunt cunoscuţi drept cultivatori adevăraţi, s-au făcut tratamentele necesare, iar culturile arată foarte bine”, declară Constantin Acostoaie, şeful Serviciului „Inspecţii, implementare politici agricole şi statistică” al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

Responsabilul DJA precizează că, la fel, din cauza intervalului prelungit cu umezeală ridicată, fermierii care nu au aplicat la timp tratamentele obligatorii se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte atacul putregaiului.

Potrivit lui Acostoaie, boala este periculoasă, întrucât poate afecta tuberculii în proporţii însemnate.

Deoarece mai este nevoie încă de perioadă de maturizare, campania de recoltare va începe înspre sfârşitul lunii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar