full screen background image

Rusia, “interdicţie totală” pentru produse alimentare din Europa şi SUA

UE     Rusia a decretat o “interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev. Medvedev a ameninţat că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută.

Interdicţia pentru produsele alimentare se referă vită, porc, pasăre, peşte, brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă “partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă”, a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată.

“Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni”, a continuat el.

“Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în faţa considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noştri şi că se vor gândi să nu izoleze sau să sperie Rusia”, a adăugat premierul.

În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi “aspru pedepsită”.

Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului.

“Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră”, a declarat Dmitri Medvedev, promiţând să “împiedice creşterea preţurilor” şi “să elibereze standurile pentru producătorii interni”.

“O astfel de şansă – o ocazie unică de a ne deschide şi dezvolta industria destinată substituirii importurilor – nu poate fi neglijată”, a adăugat el.

Dmitri Medvedev ameninţă că va interzice survolarea Rusiei pentru curse între Europa şi Asia

Medvedev a precizat că Guvernul studiază o serie de măsuri în replică la încetarea, duminică, a activităţilor principalului transportator aerian low-cost al Rusiei, Dobrolet, provocată de sancţiunile occidentale.

Închiderea spaţiului aerian rus pentru cursele între Europa şi Asia ar provoca importante costuri cu carburantul pentru companiile aeriene, care se vor reflecta în preţurile biletelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar