full screen background image

Dosare „Casa verde”, aprobate la 3 ani de la depunere

house made of logs with grass     Administraţia Naţională a Fondului pentru Mediu a publicat situaţia cererilor de finanţare nerambursabilă prin Programul privind instalarea de sisteme de încălzire care utilizează energie verde regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Este vorba despre cea de a doua sesiune de finanţare din urmă cu 3 ani, adică din 2011, perioadă în care pentru judeţul Suceava a fost alocată suma de 5,09 milioane de lei, în timp ce totalul solicitat a depăşit repartizarea iniţială, ridicându-se la 5,41 milioane de lei.

Sucevenii interesaţi au depus, la acea dată, 902 de cereri, dintre care 9 pentru pompe de căldură, 192 pentru centrale termice şi 701 pentru panouri solare.

Conform paginii web a Administraţiei Naţionale a Fondului pentru Mediu, în cadrul sumei de 3,98 de milioane de lei  rămasă după semnarea contractelor şi finanţărilor parţiale din 2011-2013, până pe 4 august, analizate au fost 340 de dosare, dintre acestea aprobate fiind 246.

Listele cu cele 104 de dosare respinse sunt postate pe site-ul Administraţiei Naţionale a Fondului pentru Mediu, la secţiunea „Casa verde” pentru persoane fizice.

Potrivit ghidului de finanţare, „se poate depune contestaţie, privind decizia Comitetului director, la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, în termen de 10 zile de la data comunicării rezultatelor, respectiv de la postarea listei cu dosarele de finanţare respinse, pe site-ul Autorităţii”.

Cele mai multe dosare din judeţul Suceava au fost respinse din cauza unor inadvertenţe dintre extrasul de carte funciară pentru imobilul la care se va implementa proiectul şi adresa din cartea de identitate a solicitantului.

Contractele de finanţare pentru cele 246 de dosare aprobate urmează a fi semnate în perioada următoare, însă solicitanţii respinşi trebuie se grăbească să înainteze contestaţie şi să-şi remedieze deficienţele semnalate.

Reamintim că în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, statul acordă solicitanţilor finanţare de cel mult 6000 lei pentru amplasarea de panouri solare; până la 8000 lei în cazul montării de pompe de căldură şi nu mai mult de 6000 lei pentru centralele termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice. Programul, denumit popular „Casa Verde”, a fost lansat, pentru persoane fizice, începând cu 1 iunie 2010.

comments

comments




Leave a Reply

avatar