full screen background image

90 de furturi din locuinţe, datorate neasigurării uşilor

furturi-din-locuinte     În primele 6 luni ale anului 2014, furturile sesizate la nivelul județului Suceava totalizează 2.206 fapte.

Dintre acestea, un sfert, adică 538, sunt furturi din locuinţă.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se remarcă o scădere a acestor fapte, cu 76 de furturi.

Totuşi, îngrijorător este faptul că aproape 20% dintre furturile din locuinţă se datorează uşilor neasigurate, ferestrelor lăsate deschise, cheilor lăsate sub preş sau în alte locaţii improprii.

Deşi poliţiştii au atras, în nenumărate rânduri, atenţia cu privire la reguli preventive minime ce trebuie respectate, 90 de furturi datorate neasigurării uşilor au fost sesizate în primul semestru al anului.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii au sesizaţi cu privire la alte două furturi, în ambele cazuri neglijenţa şi superficialitatea proprietarilor înlesnind activitatea infracţională a hoţilor.

Duminică, 3 august, la ora 12.00, Poliţia municipiului  Cîmpulung Moldovenesc a fost sesizată, de un localnic, de 29 de ani, despre faptul că, în perioada 25 iulie – 3 august, persoane necunoscute au pătruns în apartamentul în care locuieşte fără forme legale, prin geamul de la baie lăsat deschis, iar din interior, au sustras suma de 5.000 de lei.

Tot pe 3 august, la ora 20.08, Secția de poliție Burdujeni a fost sesizată, de un bărbat, de 37 de ani, din localitate, despre faptul că, în perioada 1 – 8 august, persoane necunoscute i-au tăiat și sustras instalaţia electrică din locuința proprietate, aflată  în construcție, situată în cartierul Burdujeni, prejudiciul fiind de circa 3.000 de lei.
Locuinţa nu este asigurată cu sisteme de securitate şi nu prezintă nici alte elemente de siguranţă.

În ambele cauze, cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Având în vedere necesitatea responsabilizării cetăţenilor cu privire la modul de asigurare a locuinţelor, în perioada 1 – 3 august 2014, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au intensificat activităţile preventive, fiind desfăşurate acţiuni în zona Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Marginea, Rădăuţi şi Suceava.

Activităţile au fost realizate în cadrul campaniei “Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” fiind distribuite peste 1.000 de materiale informative şi fiind purtate discuţii cu cetăţenii în vederea adoptării unui comportament antivictimal.

Totodată,  poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor.

Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor.
Nu lăsaţi la plecarea din locuinţă uşile sau ferestrele deschise şi asiguraţi-le cu sistemele de inchidere.

Nu depozitaţi cheile de la uşi sub preşuri, în hainele lăsate în cuierul exterior, în ghivecele de flori sau în alte asemenea locaţii improprii.

În cazul în care este vorbadespre case  în construcţie care se află într-o zonă izolată, asiguraţi-vă că o persoană de încredere poate să treacă zilnic pe la respectiva locaţie şi să o supravegheze. Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului.

Nu depozitaţi bunuri în casele aflate în construcţie (mobilier, electronice, electrocasnice, etc.)

comments

comments




Leave a Reply

avatar