full screen background image

Liviu Dragnea a cerut verificări la Apele Române

dragnea     Anchetă la Apele Române în urma inundaţiilor care au lovit sudul ţării. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea, care s-a arătat nemulţumit de modul greoi în care au fost ridicate sau consolidate digurile de protecţie, în ultimii ani.

De altfel, în ultima vreme, compania a primit zeci de milioane de euro pentru a preveni inundaţiile. Numai pentru hărţile de hazard, Apele Române au cheltuit peste 40 de milioane de euro, în majoritate bani europeni.

Recent, Ministerul Mediului a anunţat că va da alte 77 milioane de euro pentru realizarea unui sistem informaţional destinat prevenirii şi diminuării pagubelor produse de inundaţiilor.

„E vorba de o analiză serioasă a tuturor investițiilor aprobate în ultimii 20 de ani, care au fost începute și abandonate în diverse stadii. Pe de altă parte să vedem care este nivelul total al sumelor cheltuite de Apele Române. Și să analizăm posibilitatea ca Apele Române să fie dotate cu mașini, utilaje și instalații de care au nevoie, pentru a face aceste lucrări cu energie proprie. Nu cred că este obligatoriu ca toate lucrările să fie date către firme private, pentru că cei mai buni specialiști sunt al Apele Române. Dacă ar avea toate cele necesare, ar putea interveni și mai repede și cu costuri mai mici”, a declarat Liviu Dragnea, la Digi24.

Vicepremierul a susținut că este vorba de o abordare proastă a guvernelor anterioare și că se verifică și dacă au fost probleme în interiorul Apele Române.

„Pe malul Gilortului este o investiţie de acum 50 de ani. Este inadmisibil ca în ultimii 50 de ani nimeni din apele române să nu se gândească că la un moment dat această investiție va crpăa. Și sunt mai multe cazuri”, a precizat el.

Liviu Dragnea a mai spus că nu se poate da vina numai pe primari când apar astfel de situații, pentru că „nu scrie în Constituție că primarii trebuie să fie specialiști și în domeniul apelor”. Acesta a menționat că o analiză va fi făcută până săptămâna viitoare.

Vicepremierul a punctat și că primarii nu au mai fost luați prin surprindere, pentru că și-au lot în serios rolul stabilit de lege. De altfel, el a avertizat că viitura din Olt se îndreaptă către Teleorman.

Codul roșu de inundații a fost extins și prelungit în această dimineață cu 24 de ore, până joi la ora 8:00. Județele afectate sunt Olt şi Argeş şi Teleorman. De asemenea, meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale pentru trei judeţe din sud-vestul ţării şi un cod galben pentru alte cinci.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza