full screen background image

Veniturile bugetului judeţean, cu 16 la sută sub aşteptări

bani romanesti noi     În primele 6 luni ale anului, încasările la bugetul judeţului Suceava, în valoare de 179,42 de milioane de lei, au depăşit plăţile, care au fost de numai 163,95 de milioane de lei, se precizează în raportul privind aprobarea conturilor de execuţie ale bugetelor judeţului Suceava la data de 30 iunie 2014, raport supus aprobării în şedinţa deliberativului judeţean.

Astfel, la finele primelor 6 luni ale acestui an, bugetul judeţului Suceava înregistrează un excedent de 15,46 de milioane de lei, partea cea mai mare, de 15,23 de milioane de lei fiind înregistrată la secţiunea de dezvoltare a acestuia, provenind din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din subvenţii de la bugetul de stat pentru susţinerea derulării proiectelor cu finanţare externă, fonduri neutilizate încă.

Pe de altă parte, de precizat este faptul că, dacă pentru prima jumătate a anului au fost prevăzute venituri de 213,32 de milioane de lei, acestea  s-au situat la nivelul efectiv de 179,42 de milioane de lei, realizările fiind cu 15,9% mai mici decât cele planificate. Încasări sub aşteptări s-au consemnat, în principal, la contribuţiile unităţilor administrativ -teritoriale pentru realizarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), precum şi din subvenţiile de la bugetul de stat destinate susţinerii proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

De asemenea, nerealizări s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte sumele destinate finanţării drepturilor persoanelor cu handicap, dar şi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală(PNDL), ca urmare a decalajului apărut între graficul de rambursare a sumelor şi nivelul de implementare a proiectelor respective.

Gradul de nerealizare la secţiunea de dezvoltare a bugetului judeţului Suceava este 24,47%.

Acesta are drept cauză „decalajul apărut în graficul de rambursare a sumelor primite în contul plăţilor efectuate în anul curent şi a implementării proiectelor la  nivelul prognozat, cunoscut fiind faptul că veniturile destinate proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile sunt înscrise în secţiunea de dezvoltare”.

„Plăţile efectuate din buget au respectat destinaţia prevăzută, neînregistrându-se depăşiri de credite bugetare aprobate, iar cheltuielile s-au derulat în baza actelor normative în vigoare. Derularea activităţilor ce revin Consiliului Judeţean a fost normală, nefiind anulată nicio acţiune, vreun proiect sau program şi asigurându-se finanţare pentru secţiunea de funcţionare, cu prioritate şi apoi pentru cea de dezvoltare”, se arată în raport.

comments

comments




Leave a Reply

avatar