full screen background image

Sălaj, Vâlcea şi Brăila, în topul restanțierilor la credite

ghiseu-bancar-500     Restanțele la creditele pe care populația și agenții economici le-au contractat de la bănci au ajuns la 31,29 de miliarde de lei la sfârșitul lunii iunie, în scădere cu 4,3% față de decembrie 2013, nivelul minim al ultimelor 14 luni, potrivit Băncii Naționale a României.

Valoarea sumelor restante reprezintă 14,4% din totalul portofoliului de împrumuturi şi este în uşoară scădere, de la 14,86%, la sfârşitul anului trecut.

Restanțele nu depășesc 10% din totalul portofoliului de credite în județele Gorj și Dâmbovița, însă depășesc un sfert în Sălaj, Vâlcea și Brăila, județe cu o economie slabă.

Judeţul Sălaj ocupă primul loc în topul restanţierilor, în funcţie de ponderea pe care o ocupă valoarea restanţelor în totalul creditelor contractate de populaţie şi firme. Mai exact, în Sălaj, pentru peste un sfert din soldul împrumuturilor (27,2%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor.

Următorul clasat este ocupat de județul Vâlcea, afectat puternic de insolvența și privatizarea eșuată a combinatului Oltchim.

Judeţul Brăila ocupă poziţia a treia în clasament, în funcţie de ponderea restanţelor în totalul creditelor contractate, cu un total al sumelor restante de 449 de milioane de lei (22,7% din portofoliul de împrumuturi).

O creştere şi mai mare a restanţelor s-a înregistrat în primul semestru în judeţul Giurgiu, ocupatul locului al patrulea în clasament. Aici, restanţele au ajuns la echivalentul a 200 de milioane de lei, după ce au crescut cu 36% în primele şase luni.

Sunt însă şi judeţe în care nivelul restanţelor a scăzut simţitor sau creditarea a înregistrat un avans consistent, astfel încât restanţele să nu fie atât de apăsătoare în bilanţul băncilor. De exemplu, în judeţul Gorj, restanţele au ajuns să ocupe o pondere de numai 5% în totalul împrumuturilor contractate după ce creditarea a urcat cu 22%. De asemenea, în Dâmboviţa, pentru mai puţin de 10% din valoarea creditelor se înregistrează întârzieri la plată. Aici, restanţele au scăzut cu 3,7% în primele şase luni ale anului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar