full screen background image

Mai multe țări europene își invită cetățenii să părăsească Libia

libia     Mai multe țări europene – între care Marea Britanie, Germania și Olanda – au recomandat cetățenilor lor să plece din Libia, unde un convoi al Ambasadei britanice a fost atacat duminică, în contextul recrudescenței violențelor, relatează AFP.

‘Situația este extrem de imprevizibilă și incertă’, a subliniat duminică ministrul german al afacerilor externe. ‘Cetățenii germani riscă un pericol crescut de răpiri și atentate,’ a afirmat el.

Londra i-a invitat, de asemenea, pe cetățenii britanici aflați în Libia ‘să plece imediat’ prin propriile lor mijloace, recomandând evitarea oricărei călătorii în această țară, potrivit noilor recomandări publicate sâmbătă seara pe site-ul Forreign Office.

Între 100 și 300 de britanici locuiesc în prezent în Libia.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambsada Marii Britanii la Tripoli rămâne deschisă, ‘dar cu un personal redus’ și ‘capacitatea sa de a furniza asistență consulară este foarte limitată’.

Un convoi al acestei ambasade a fost atacat duminică dimineața în apropiere de Tripoli într-o tentativă de furt de mașină, în care însă nimeni nu a fost rănit, potrivit unui purtător de cuvânt al misiunii diplomatice.

Olanda i-a invitat și ea duminică pe cei circa 70 de olandezi aflați în Libia ‘să plece de urgență din această țară prin propriile mijloace’.

Belgia recomandase încă din 16 iulie cetățenilor săi să părăsească Libia, iar Turcia, Spania și Malta au emis același consemn.

SUA și-au evacuat sâmbătă sub escortă aeriană tot personalul diplomatic de la ambasada lor în Libia, al cărei sediu a fost prins în mijlocul luptelor violente care opun din 13 iulie miliții rivale pe drumul spre aeroportul din Tripoli.

Duminică, schimburile de focuri au continuat în jurul aeroportului Capitalei, închis de la începutul acestor lupte soldate cu cel puțin 97 de morți și 400 de răniți.

Numeroase țări europene au recomandat evitarea călătoriilor în Libia, ca de pildă Portugalia, Austria, România, Elveția, Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda.

Franța nu a emis același consemn, dar i-a invitat pe cei care se duc în Libia să manifeste ‘cea mai extremă prudență’ și a sfătuit evitarea deplasărilor în mai multe zone ale țării, în special la Benghazi, unde un francez a fost ucis marți. Lupte între armată și grupuri islamiste au făcut acolo cel puțin 38 de morți de sâmbătă.

Italia și-a invutat și ea cetățenii să-și ‘limiteze la maximum deplasările pe teritoriul libian, chiar în orașe’ și ‘să se informeze permanent despre situația securității’.

comments

comments




Leave a Reply

avatar