full screen background image

Însemn heraldic propriu pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava

stema ijj     În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 506 din 08.07.2014, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne nr. 102 din 02.07.2014, act normativ prin care a fost aprobat proiectul de însemn heraldic propriu al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava din cadrul Jandarmeriei Române va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre aripa dreaptă, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei, un scut tăiat, având, în cartierul din partea de sus, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din 3 frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în cartierul din partea de jos, pe roşu, 2 lei de aur, limbaţi de acelaşi metal, afrontaţi, susţinând, cel din dextra cu laba dreaptă anterioară, cel din senestra cu laba stângă anterioară, de sub braţul orizontal, o cruce latină de argint, iar cu celelalte labe anterioare susţin, deasupra crucii, o coroană deschisă, cu 5 fleuroane, de aur, încrustată cu pietre preţioase.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii:  INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * SUCEAVA.

Semnificaţia elementelor însumate:
a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;
d) cei 2 lei care susţin crucea şi coroana deschisă – elemente preluate de la stema judeţului Suceava pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit normelor legale, însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în Ministerul Afacerilor Interne, constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.

Însemnul heraldic poate fi amplasat la intrarea în sediul instituţiei, poate fi folosit cu prilejul unor acţiuni protocolare sau festive, se poate reproduce pe legitimaţii, insigne, ecusoane, medalii, plachete şi în antetul corespondenţei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar