full screen background image

Amenzi de peste 25.000 de lei, la Zilele Municipiului Fălticeni

zmf     Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, în perioada iulie – octombrie 2014, poliţiştii suceveni desfăşoară campania de prevenire a infracţionalităţii Turism în Siguranţă.

Campania are ca grup ţintă turiştii care se vor afla pe teritoriul judeţului dar şi operatorii de turism şi unităţile hoteliere locale.
Campania vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

În perioada 17– 21 iulie, pe raza municipiului Fălticeni s-au desfăşurat activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice şi de prevenire a faptelor antisociale cu ocazia organizării manifestărilor prilejuite de ZILELE MUNICIPIULUI FĂLTICENI şi a BÂLCIULUI TRADIŢIONAL ANUAL DE SF.ILIE.

La activităţile de prevenire şi informare a participanţilor la manifestări şi a turiştilor aflaţi în zonă au participat poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni dar şi agenţii şi ofiţerii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Au fost distribuite 400 de materiale preventive (afişe, flyere şi ghiduri conţinând recomandări preventive). De asemenea, cetăţenii şi turiştii  au fost sfătuiţi să adopte un comportament preventiv şi să respecte reguli minime de autoprotecţie pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de tâlhărie, furt din genţi şi buzunare sau furt din auto.

Activităţile preventive au fost completate şi de acţiuni operative de descurajare şi constatare a faptelor fiind aplicate 102 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 26.410 lei. Dintre acestea, 21 de sancţiuni au fost aplicate  la Legea 61/1991 republicată în valoare de   4.250 lei; 4 sancţiuni în valoare de 1.000 lei au fost aplicate  la Legea 12/1990 republicată celor care vindeau turiştilor diverse bunuri fără a fi autorizaţi în acest sens.

Pe raza municipiului şi în zona arondată au fost identificaţi şi turişti dar şi suceveni care au încălcat legislaţia rutieră, fiind aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale la OUG 195/2002 în valoare de 20.160 lei.

Au fost aplicate şi 2 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 lei la OUG 34/2008 pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112, turiştii fiind sfătuiţi să sesizeze folosind acest mod, faptele de pericol social real, în caz contrar fiind irosite resurse materiale şi umane care ar putea fi direcţionate către situaţii reale.

Au fost reţinute 8 permise de conducere, fiind ridicate şi 4 certificate de înmatriculare pentru lipsă ITP;

În medie, în fiecare zi, au acţionat  40 de poliţişti, o grupă a Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava şi 3 poliţişti de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Pentru ca turiştii să se bucure de un concediu liniştit, poliţiştii le recomandă să acorde o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când merg să se relaxeze, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit.

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv.

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, bani , telefoane mobile – la vedere pe plajă!

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

ÎN STAŢIUNILE TURISTICE:

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

Nu consumaţi alcool în exces în cluburi, baruri discoteci! Un turist sub influenţa băuturilor alcoolice sau în stare de ebrietate este o ţintă pentru infractori.

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

zmf2

comments

comments




Leave a Reply

avatar